Méhen kívüli terhesség: tehetünk ellene?

A kismamák egyik legnagyobb féleleme a méhen kívüli terhesség. Valóban nagyon veszélyes állapot, melyben az embrió (néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve) életképtelen, de az anyának is azonnali orvosi beavatkozásra van szüksége.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 30. Gyarmati Orsolya
A kismamák egyik legnagyobb féleleme a méhen kívüli terhesség. Valóban nagyon veszélyes állapot, melyben az embrió (néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve) életképtelen, de az anyának is azonnali orvosi beavatkozásra van szüksége.


Méhen kívüli terhesség akkor következik be, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében ágyazódik be, hanem (általában) az egyik petevezetékben. Nagyon ritkán előfordulhat az is, hogy a megtermékenyített petesejt a hasüregi szerveket borító hártyához tapad, ezt hasűri terhességnek nevezzük, technikailag azonban ez is méhen kívüli terhesség. A méhen kívüli terhességek előfordulási aránya 1-2 százalék, de a mesterséges megtermékenyítések növekvő száma miatt ez akár 4 százalék is lehet. Mivel a méhen kívüli terhesség ugyanúgy fejlődik, mint egy normál várandósság, az első tünetek megegyezhetnek: a mell érzékenysége, duzzanata, hányinger, hányás, hangulatingadozások, a menstruáció kimaradása stb. A méhen kívüli terhesség tünetei közé tartozik a hüvelyi vérzés, a hasi fájdalom, a medencetájéki fájdalom, a méh érzékenysége, ritkábban a hányinger, hányás és hasmenés. A méhen kívüli terhességek mintegy 10 százalékának nincsenek tünetei, sok esetben pedig a tüneteket egyéb problémákkal is össze lehet téveszteni, például vetéléssel, méhüregi ciszta megrepedésével, vakbélgyulladással, húgyúti fertőzésekkel.

A méhen kívüli terhességeket általában a terhesség 6.-7. hetében, az első nőgyógyászati vizsgálat idején felfedezik a hüvelyi ultrahang segítségével, de időnként egyéb módszerekre, például laparoszkópiára is szükség lehet, mert nem mindig könnyű felismerni a méhen kívüli terhességet.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a méhen kívüli terhességeket, ám sok olyan rizikótényező van, melyek hajlamosíthatnak erre. Ezek közé tartozik például a belső szervek fejletlensége, a kismedencei gyulladásos betegség, a méhüregi vagy petevezetékeket érintő korábbi műtét, az endometriózis és a dohányzás. A méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD-t, spirált) használó nőknél valamivel megnő a méhen kívüli terhességek rizikója, és azoknál, akiknek korábban már volt méhen kívüli terhessége, azoknak sajnos később is nagyobb esélyük van erre.