Mellrákot okozhat az abortusz?

Tizenkét indiai tanulmányt végeztek eddig, amelyek azt kutatták, nagyobb a kockázata-e a mellrák megjelenésének azoknál a nőknél, akiknek korábban abortuszuk volt. Mindegyik kutatás arra jutott, hogy a válasz: igen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2014. október 20. Gyarmati Orsolya

Tizenkét indiai tanulmányt végeztek eddig, amelyek azt kutatták, nagyobb a kockázata-e a mellrák megjelenésének azoknál a nőknél, akiknek korábban abortuszuk volt. Mindegyik kutatás arra jutott, hogy a válasz: igen.


Az Indiában vizsgált nők esetében ez azt jelentette, hogy 5 és félszer nagyobb az esélyük arra, hogy mellrák alakuljon ki náluk, mint azoknál, akiknél nem végeztek terhességmegszakítást. Az abortuszpárti aktivisták előszeretettel hangoztatják, hogy az abortusznak nincs semmiféle egészségügyi következménye, márpedig egy-egy ilyen kutatás eredményét nemigen lehet figyelmen kívül hagyni.

Indiában azért végeznek előszeretettel ilyen kutatásokat, mivel ott – és a környező országokban – a nők korán kezdenek el szülni, nem használnak fogamzásgátlót, sok terhességük van és szoptatják a kisbabáikat, s mindezek miatt a mellrák kialakulásának kockázatát erősítő faktorok száma rendkívül alacsony.

Ezzel szemben a fejlett országokban – pl. az USA-ban, Ausztráliában vagy Nagy-Britanniában – rengeteg az olyan tényező, amelyek növelik a mellrák megjelenésének kockázatát: a nők ezekben az országokban fiatalkorban fogamzásgátlót, később hormonkészítményeket szednek, sokan közülük pedig nem, vagy csak nagyon rövid ideig szoptatnak.

A vizsgált indiai tanulmányokat megelőzte egy 36 kutatásból álló meta-analízis, amelyet Kínában végeztek. Itt is rámutattak arra, milyen kiugró a mellrákok előfordulási esélye az abortuszok után. Azoknál a kínai nőknél, akiknek több mint egy terhességmegszakításuk volt, 44 százalékkal nőtt a mellrák kockázata, azon nők esetében, akiknek kettő vagy annál több abortuszt végeztettek, ez az arány 76 százalék volt.  

As Dr. Joel Brind a Pop.org-nak elmondta: “A kínai kutatások megerősítették azokat az eredményeket, amelyeket kollégáimmal találtunk, amikor 1996-ban közzétettük azokat.

Sajnos mindezen eredmények ellenére az abortuszpárti vélemények mélyen hallgatnak arról, hány nő halt meg a terhességmegszakítás következtében kialakult mellrákban. Szerintük ezek az összefüggések “véletlenek és jelentéktelenek.”