Mennyi és milyen játékot vegyél a gyereknek?

Hatalmas a gyerekjáték kínálat. A legtöbb szülő igyekszik - ha megteheti - minél több játékot vásárolni csemetéjének. Kérdés, hogy milyen játékok fejlesztik a legjobban a gyermeket, mivel teszünk neki a leginkább jót?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 20. Gyarmati Orsolya

Hatalmas a gyerekjáték kínálat. A legtöbb szülő igyekszik – ha megteheti – minél több játékot vásárolni csemetéjének. Kérdés, hogy milyen játékok fejlesztik a legjobban a gyermeket, mivel teszünk neki a leginkább jót?


Mennyit vegyünk? Minél kevesebbet!

A meglepő választ többgenerációs kutatások eredményezték: a szülők, nagyszülők nemzedékéből kevesebb kisgyerekkori játékszer mellett is sok kreatív, felfedező, feltaláló, kutató szellem nőtt ki. A kreativitást ugyanis leginkább az serkenti, ha a gyerekek önállóan találhatják ki, mivel foglalják el magukat. 

A túl sok unatkozás, nyűgösködés, szülőn csimpaszkodás ellen vagy éppen afejlesztésért vásárolt játék mennyisége egyrészt túlterheli a gyerek döntőképességét – nem is tudja, mihez nyúljon -, másrészt nem enged teret a fantáziának, egyoldalúan köti le a gyerek figyelmét. 

Az a játék serkenti leginkább a gyerek fejlődését, amelyik teret ad az egyéni kezdeményezésnek

Minél kevésbé “tökéletes” egy játék, annál többrétű tevékenységre lehet használni. Egy nagy banánosdoboz alkalmasint lehet hajó, Ferrari vagy helikopter, de babaágy is. Ha félreteszel egy-egy műanyag palackot, kartondobozt, kinőtt zoknit, és a játékra szánt idő alatt megmutatod, hogyan lesz belőlük ritmushangszer, bábszínház és zoknibáb, sokkal többet nyújtottál a gyereknek, mint ha egy néhány alkalommal még szórakoztató, de hamar kimerülő játékot vettél volna neki.

A legjobb játék, ha beszállhat a felnőttek világába

A gyerek ugyanis nem szórakozni és kikapcsolódni akar, éppen ellenkezőleg, be akar kapcsolódni az igazi életbe, ezért utánozza a felnőtteket, legyen az fodrászkodás, számítógépezés vagy a tévében látott bármely tevékenység. A környezetében látottak mintaértékűek számára. Figyeld meg, milyen szerepjátékokat kezdeményez, mit csinál magában, így kapsz visszajelzést tőle, milyennek látja a világot, a szüleit. 

Boldog lesz, ha bevonod őt a házimunkába, kertészkedésbe, de igyekszik megkaparintani azokat a “kincseket” is, amiket igazán nem neki szántál. Mielőtt a kezébe adod a mobilodat, a távirányítót, gondolkodj el a határokon, mit engedsz neki, és tartsd is be a szabályokat.