Mennyit költ egy diák átlagosan?

Van, aki kijön húszezer forintból, más ennek az ötszörösét is elkölti havonta albérletre, utazásra, szórakozásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szórakozás
2013. július 26. bencze.aron

Van, aki kijön húszezer forintból, más ennek az ötszörösét is elkölti havonta albérletre, utazásra, szórakozásra.


Az otthonról elköltöző egyetemisták, főiskolások pénztárcáját a lakhatási költségek terhelik meg a leginkább. Az általunk megkérdezett hallgatók egy hónapban átlagosan 30–50 ezer forintot költenek erre – függetlenül attól, hogy Budapesten vagy vidéken tanulnak-e. A kollégisták olcsóbban megússzák, általában 12–25 ezret fizetnek.

Változatos megoldások

Aki nem engedheti meg magának az albérletet, de kollégiumba sem szeretne költözni, ingázik. – Egy Nógrád megyei településről járok be a Budapest belvárosában lévő egyetemre, ez naponta közel öt-órányi utazás. Kiszámoltam: ezzel akkor is jobban járok, ha minden hónapban háromféle bérletet kell megváltanom – mondta Szilvi. Mivel messze lakik az iskolától, a kommunikáció-média szakos hallgató, bár szeretne, nem tud munkát vállalni. Csoporttársai közül jó néhány dolgozik, hogy kiegészítse a szülőktől kapott támogatást vagy az ösztöndíjat.

A kecskeméti, de ugyancsak a fővárosban tanuló Andrea megbízási szerződéssel dolgozik, a fizetése épphogy elég a lakbérre és a rezsire. A mindennapokban a legtöbbet kávéra költ, enni olcsóbb kifőzdékben szokott, kevéssel is beéri. – A szüleim mostanáig tudtak segíteni, ám nyugdíjba kényszerültek, így csökken majd a havi apanázs. 

Róbert Pécsett régészetet tanul, ösztöndíjat is kap, ami általában egy nagybevásárlásra elég. Időnként építési beruházásokhoz kapcsolódó feltárásokon dolgozik, ilyesmi azonban ritkán adódik. Más lehetőség pedig nincs.

A minimálbér a jellemző

Iskolaszövetkezeteken keresztül évente mintegy 130 ezer tanuló talál magának munkát, de sokan helyezkednek el egyénileg is. Kimmel Andrea, a Joy Diák Iskolaszövetkezet elnöke szerint a többség nyáron szeretne állást találni, hogy zsebpénzt gyűjtsön a nyaralásra, fesztiválokra, de egyre nő azoknak a száma is, akik év közben is kénytelenek dolgozni, hogy összejöjjön a pénz a költségekre. 

– Az ajánlatok között megtalálhatók a szokásos irodai, call centeres, eladói, pénztárosi állások, de előfordul, hogy a partnereink könnyű vagy akár nehéz fizikai munkára keresnek embert. A legnépszerűbbek a host és hostess, valamint a fesztiválokon, strandokon adódó feladatok, az úszómesteri és animátori munkakörök – mondta Kimmel Andrea. Az iskolaszövetkezeti elnök szerint a diákoknak munkát kínáló cégek jellemzően gyorsan betanítható vagy betanítást nem igénylő feladatokat kínálnak, így a fizetés sem túl magas, a 600–700 forintos órabér a jellemző. Persze egy gépkocsihoz, jogosítványhoz kötött feladat vagy komolyabb nyelvtudást igénylő munka járhat kiemelt bérezéssel – fűzte hozzá.

Amikor segíthet a diákhitel

Akinek nincs vagy nem elég a szülői segítség, az iskola mellett pedig nem tud vagy nem akar munkát vállalni, annak jöhet jól a diákhitel. Imre Zitától, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatójától megtudta a lap: az elmúlt tanévben a szabad felhasználású Diákhitel1-et 48 479, míg a kizárólag a képzés díjának kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2-t 5812 hallgató vette fel. 

– Az igénylés első időpontja az új tanévre augusztus 15. Aki már októberben szeretne hozzájutni a diákhiteléhez, annak legkésőbb az első határidő napjáig, szeptember 15-ig le kell adnia a szükséges nyomtatványokat – jelezte Imre Zita. 

A kommunikációs igazgató arra is felhívta a figyelmet: aki már most tudja, hogy felvették valamelyik felsőoktatási intézménybe, de nem tudja pontosan, mibe is kerülhet számára  az adott egyetemen egy tanév, látogasson el a Diákhitel Központ honlapjára, és használja a Pénzügyi Tájoló alkalmazást.