Menstruáció szülés után

A babavárás 9 hónapjának egyik nagy előnye, hogy az ember lánya nem menstruál. Ám egyszer csak, valamikor a szülés után visszatér a „piros betűs ünnep”. De mikor? És milyen lesz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ciklus
2016. június 13. Gyarmati Orsolya

A babavárás 9 hónapjának egyik nagy előnye, hogy az ember lánya nem menstruál. Ám egyszer csak, valamikor a szülés után visszatér a „piros betűs ünnep”. De mikor? És milyen lesz?


Milyen hamar tér vissza a szülés után a menzeszem?

Hogy egy nemrég szült nő mikor kezd újra menstruálni, az nagyban függ attól, milyen intenzíven szoptat. Minél kisebb a baba, tehát minél több tejre van szükség, annál aktívabb a prolaktin nevű hormon, amely amellett, hogy az anyatej-termelésért felelős, megakadályozza a peteérést is. Azoknál a nőknél, akik nem szoptatják a kisbabájukat, 4-8 héttel szülés után már visszatérhet a menzeszük. Ha valaki a szoptatást kombinálja a tápszerezéssel, ott pár hónapig kell várni az első menstruációra, míg azok az anyák, akik kizárólag szoptatnak, hat hónapig, vagy annál még hosszabb ideig (mondjuk addig, amíg abba nem hagyják a szoptatást) mentesülnek a havibaj összes kellemetlensége alól.

Lehetek várandós úgy, hogy még nem tért vissza a menstruációm?

Igen. Sok nő gondolja úgy, hogy az, hogy nem menstruál, kizárja a teherbeesés lehetőségét. Ez azonban korántsem így van. Bármi megtörténhet: az orvosok számtalan olyan esetről számolnak be, amikor a hathetes szülés utáni kontrollvizsgálatra már újra várandósan érkeznek a kismamák. Sok anyuka a szoptatást egyfajta fogamzásgátlásnak tekinti, pedig könnyedén teherbe eshetnek szoptatás és vissza nem tért menzesz ellenére is.

Ugyanolyan lesz a menzeszem, mint mielőtt teherbe estem?

Lehet, hogy más lesz, lehet, hogy nem. Lehet, hogy hosszabb ideig tart majd, de az is előfordulhat, hogy pár naposra csökken az időtartama. Lehet, hogy erősebbek lesznek a görcsök, lehet, hogy enyhébbek. Egyszóval: ezt egyáltalán nem lehet előre tudni, de még megjósolni sem.

Rendszertelen lesz a menzeszem?

A hormonoknak időre van szükségük, hogy ismét „normálisan” üzemeljenek, különösen, ha a kismama szoptat. Igen, változó lesz a menstruációs ciklus – egy 24 naposat követhet egy 28, majd egy 35 napos. Néhány hónap múlva azonban ismét beáll a 28 napos rendszer.

Forrás: Parents (via)