Mérgezéses balesetek- ezekre figyelj, hogy megelőzd a bajt!

Kisbabánk cseperedésével időről időre újra kell gondolnunk, milyen veszélyek leselkedhenek rá otthonunkban és környezetünkben, valamint, hogy mit tudunk tenni a kivédésük érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 06. Csontos Dóra

Kisbabánk cseperedésével időről időre újra kell gondolnunk, milyen veszélyek leselkedhenek rá otthonunkban és környezetünkben, valamint, hogy mit tudunk tenni a kivédésük érdekében.


Írásunkban Dr. Bojszkó Ágnes, a Heim Pál Kórház Toxikológiai osztályának főorvosa tapasztalataival és szaktudásával segíti a HelloBaby! olvasóit a mérgezéses balesetekből származó sérülések megelőzésében.

A legkisebbek védelmében

Újszülött és kiscsecsemőkorban mérgezés minden esetben szülői figyelmetlenség miatt alakul ki: a fáradt, kialvatlan szülő leggyakrabban a D-vitaminos cseppentő üveget cseréli össze valamilyen vegyszerrel, pl. a köldökfertőtlenítő 70 százalékos alkohollal, felnőtt orrcseppel, a hasfájásra adható szirupot a szülő gyógyszerével. Ez megelőzhető, ha az újszülött minden gyógyszerét, ápolási termékét a többitől teljesen elkülönítve tároljuk A másik tévesztési lehetőség, ha a vízforralóba vízkőoldót teszünk, majd a másik szülő ebben készíti el a tápszert. Ennek megelőzése érdekében a vízforralóban álló vizet mindig cseréljük ki frissre – tanácsolja a doktornő.

A csecsemő hat hónapos korától kezdve egyre jobban érdeklődik környezete iránt, az ágya fölött lógó szobanövényeket, virágokat, leveleket kézbe veszi, meg is kóstolja. A gyermek ágya környezetében ne tartsunk szobanövényeket és gyógyszert, vegyszert tároló szekrénykét.

Kisdedkorban leggyakoribbak a véletlen gyógyszermérgezések, és az áramütés. Ez utóbbira többnyire úgy kerül sor, hogy a gyerekek a szabadon hagyott konnektorba fémtárgyakat dugdosnak. De beleisznak az illóolajos üvegbe, a kertben talált növényeket, vegyszereket megkóstolják. A színes, illatos üvegcsék , mosószerek, anya tusfürdője, rúzsa, parfümje, a zsíroldó spriccelős flakonja és a mosópárnácskák jó játéknak tűnhetnek, de ezek között vannak veszélyes anyagok is – figyelmeztet dr. Bojszkó Ágnes.

Idegen terepen

Különösen fontos a lankadatlan figyelem, ha látogatóba megyünk nagyszülőkhöz, barátokhoz, akik nincsenek hozzászokva a kis felfedezőhöz és az elöl hagyott gyógyszerről, asztalon felejtett szeszesitalos pohárról, cigarettáról nem is sejtik, mekkora veszélyforrást jelentenek. A nyári időszakban elsősorban vidéki környezetben fordul elő, hogy a nagyszülő vagy szomszéd a permetezőszert, fagyálló folyadékot,vagy más vegyszert véletlenül elöl hagyja, esetleg üdítős flakonban tárolja, és a gyermek beleiszik. Vegyszereket szigorúan elkülönítve, a gyerek számára elérhetetlen helyen, csakis saját eredeti csomagolásában tároljunk! – hívja fel a szülők figyelmét a toxikológus.

A nagyi táskája is nagyon vonzó lehet a kis totyogók számára, előszerettel rámolják ki óvatlan pillanatokban. A belőle előkerülő színes gyógyszereket pedig lelkesen megkóstolják. Leggyakoribb az altató és vérnyomáscsökkentő szerek beszedése. Komoly veszélyt jelentenek a mosópárnácskák, és a mosogatógép-tabletták. Szebbnél szebb élénk színben pompáznak, így “minden rendes gyereket” arra ösztönöznek, hogy kézbe, sőt szájba vegyék őket. Ráadásul az egyre modernebb készítmények egyre súlyosabb mérgezéshez vezetnek: a többkomponensű párnácskák esetén szinte mindig észleljük a nyálkahártya sérülését, felmaródását, ami súlyos szövődményekkel járhat – tájékoztat a szakértő.

Nagyon fontos, hogy az így járt gyermeket ne hánytassuk, mert a hányás által a maró szer visszajut a nyelőcsőbe, és ezzel még nagyobb kárt tud okozni.

Mi, mennyire mérgező?

Ártalmatlan szerek: ajakrúzs, gyertya, tinta, öblítő, make up, vízfesték, krémek, tojásfesték, szemfesték, radír, újságpapír, kontaktlencse folyadék, ceruza, gyurma

Nem mérgező szerek, amik hányással, hasmenéssel ürülnek: szemcsés mosópor, folyékony mosószer, szappan, tusfürdő, sampon – Ezek a szerek a gyomor-bélrendszer izgatása miatt időnként csillapíthatatlan hányást okoznak, ami kiszáradáshoz vezethet. Ilyenkor orvosi ellátásra van szükség, de nem a mérgezés, hanem a nagyfokú folyadékvesztés miatt.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!