Mesék a való életről – könyvajánló kicsiknek, nagyoknak

Emlékszel a kedvenc mesédre kiskorodból? Egy olyan igazira, ami elrepített valahova máshova? Mikor nehezebb pillanataid voltak levettél egy könyvet a polcról, ami segített átlendülni a holtponton? A "Szívünk rajta" könyvajánló segít neked, hogy újra valódi könyvekkel vedd magad körbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmese
2015. január 20. Csontos Dóra

Emlékszel a kedvenc mesédre kiskorodból? Egy olyan igazira, ami elrepített valahova máshova? Mikor nehezebb pillanataid voltak levettél egy könyvet a polcról, ami segített átlendülni a holtponton? A “Szívünk rajta” könyvajánló segít neked, hogy újra valódi könyvekkel vedd magad körbe.


Az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös kezdeményezése, a “Szívünk rajta” könyvajánló. A lényeg az, hogy a szakértők – akik közt rengeteg gyermek is helyet kap – négy kategóriában keresik a tökéletes könyvet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az elsődleges cél az, hogy a 4-12 éves korosztály számára meghatározó és kivételes könyveket találjanak.

Minden bizonnyal te is álltál már a könyvesboltban tétlenül, hogy vajon melyik könyv is a tökéletes választás. A kezdeményezésnek köszönhetően ez a probléma megoldódni látszik. A négy kategória célja, hogy pontosan tudd, mi is az adott könyv “erőssége”.

D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete, a „Szívünk rajta” szakmai csapatának tagja szerint a könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. A nagykövet hozzátette, az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. “Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni.”

Arra azonban figyelnek, hogy ne a leminősítés legyen a cél, hanem az, hogy megtalálják a tökéletes könyveket, ami valóban segít, mesél vagy fejleszt.

Négy kategória, ami segít megtalálni az ideális könyvet

1. „Mesél”: Ebbe a kategóriába azokat a műveket várják, melyek egyedi illusztrációval és különleges írással, varázslatos helyre repítik az olvasót. A mese feszegesse a gyerkőc és a szülő fantáziájának határait is.  Társuljon hozzá életre szóló, meghatározó élmény is.

A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

2. „Segít neki”: Számtalan olyan nehéz helyzetbe kerülhet a gyermekünk, amit még nekünk szülőnek is nehéz úgy elmagyaráznunk, hogy tényleg feldolgozható legyen a kicsi számára. Ebbe a kategóriába tehát olyan könyvek kerülnek, amik segítenek feldolgozni akár egy válást vagy egy szerettünk elvesztését esetleg a félelmet valamitől. Olyan könyveket várnak a programba, amik nem didaktikusak és észrevétlenül segítenek – akár a szülőnek is.

Hupp, a bagolyfióka. Dundi és bolyhos. A szeme nagy és kerek. A tolla puha és pihés. Minden szempontból tökéletes, kivéve egyetlen dolgot… Nem szereti a sötétet. A mamája végtelen türelemmel hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség.

3. “Fejleszt”: Ide azok a kiadványok kerülnek, amelyek az olvasást, a szókincset, a készségeket, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. A könyvekben jellemzőek a rigmusok és a mondókák és vannak versek is, amik segítik a diszlexiás gyerekőcöt is.

Van egy ház a Beszéd utcában. A 3-as számú ház. Mi vagyunk a lakói, különlegesek és mesések, akárcsak Te, kedves olvasó! Mindannyian mások vagyunk, de különös tulajdonságainkat hangunkat, mozdulatainkat, tekintetünket arra használjuk, hogy minél jobban megértsük egymást és megértessük magunkat egymással. A mesék végén érdekes feladatokat is találsz, melyek otthon vagy az iskolában vicces játékokká válhatnak. Segítségükkel megtanulhatsz ügyesen levegőt venni, tiszta hangon beszélni, szebben formálni a szavakat, jobban hangsúlyozni.

4. „Segít neked”: Úgy gondolod rossz szülő vagy mert néha elveszted a türelmed? Sokat agyalsz azon, eléggé kimutatod-e a szereteted? Ne aggódj, mindenkiben vannak kérdések. A szülőknek szóló könyvekben igyekeznek mindent megválaszolni, amire éppen gondolsz. Igen, mindent!

Bettelheim azt vallja, ha valaki jól akarja fölnevelni a gyermekét, nem kell feltétlenül tökéletes szülőnek lennie: „a tökéletesség halandó ember számára nem elérhető. Az viszont lehetséges, hogy elég jó szülők legyünk – vagyis olyan szülők, akik jól nevelik gyermekeiket. Ha erre törekszünk, nevelési hibáinkat – melyeket legtöbbször épp azért követünk el, mert gyermekeinkkel kapcsolatos érzelmeink túlságosan erősek – bőségesen ellensúlyozni fogják azok a helyzetek, melyekben helyesen cselekszünk.”

A “Szívünk rajta” programba bárki ajánlhat könyveket, akár magánszemélyként is. Szóval ha találtatok egy szuper könyvet, osszátok meg másokkal is.