Mesepark a Városligetben!

Családi szórakoztatóparkot és meseparkot hozna létre a Vidámpark helyén az állatkert. De vajon mit takarnak ezek a kifejezések? És megmarad-e bármi a régi emblematikus játékokból?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 02. bencze.aron

Családi szórakoztatóparkot és meseparkot hozna létre a Vidámpark helyén az állatkert. De vajon mit takarnak ezek a kifejezések? És megmarad-e bármi a régi emblematikus játékokból?


Szeptember utolsó napjaiban tömegek látogattak ki a 175 éves hagyományokkal rendelkező Vidámparkba. Ám miután az érdeklődés az elmúlt években minimális volt (évente 200-300 ezer ember váltott jegyet), az intézmény veszteséget termelt – magyarázta a bezárás okait Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Mint folytatta, az pedig nem újdonság, hogy az Állatkert területét növelni kellene, hiszen erről már a két világháború között is szó esett, az 1960-as években pedig komolyan foglalkoztak azzal a tervvel, hogy a városligeti intézményt kitelepítsék a Hűvösvölgy térségébe. Ez mégsem történt meg, ráadásul az elmúlt időkben csak csökkent az Állatkert területe.

Több fázisban

A szórakoztatópark kialakítása hosszabb ideig fog tartani, kezdetben ezért az első ütemben állatsimogatók, gyerek-állatkert, a honfoglalók állatainak bemutatása, illetve a Mesepark kialakítása valósul meg. Hanga Zoltán állítása szerint 2014-től ezek az újdonságok már látogathatóak lesznek.

A Pannon Parkban két fő attrakció lesz: a terület egyik felén a Pannon Ősvilág kap helyet, benne a Pannon Ősvadon csarnok, Európa legnagyobb biodómja (legalább 2 hektáron), egy fedett, nagy belmagasságú (átlagosan 20, legmagasabb ponton mintegy 40 m) szubtrópusi csarnok állatokkal, növényekkel, vízi szafárival, kalandpályával, játékokkal és a vele összekötött Pannon-tenger Akváriummal, valamint a hozzájuk csatlakozó kb. 1,5 hektárnyi külső állatkifutókkal és más állattartó helyekkel – sorolta a fejlesztés részleteit a szóvivő. Hanga Zoltán kitért arra is, hogy a terület másik felén a Magyar Mesepark díszkerttel, játszóterekkel és játszóházakkal, műemlék és gyerekeknek szóló játéküzemekkel, vurstli hagyományok felélesztésével, az állatos magyar meséket feldolgozó Mesevárral („elvarázsolt kastély”), magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával.

Mementó

A szóvivő kitért arra is, hogy a jelenlegi Vidámparkban több olyan létesítmény is van, amely műemléki oltalom alatt áll. Ezek között szerepel többek között az 1906-ban épült körhinta, az 1912-ben kialakított barlangvasút, illetve az 1922-ben létrehozott hullámvasút is. Ezeket a Vidámpark 1950-es megnyitásakor örökölte meg: a hullámvasutat az egykori Angolparktól, a másik két játékot a vurstli mutatványos vállalkozóitól államosították. Hanga Zoltán ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert határozott szándéka a régi Városliget hangulatát felidézni, így az ilyen komoly múltra visszatekintő játékokat megőrzik az utókor számára.

Kombinált jegyek

Mint megtudtuk, a jegyárak jövőre biztosan nem emelkednek, de a vidámparkos játékok használatáért külön kell majd fizetni. Ha pedig elkészül az összes említett fejlesztés, valószínűleg több jegytípust fognak bevezetni, hiszen az állatkert eddig is egésznapos programot jelentett, az új látványosságok pedig akár önmagukban is megérnek egy látogatást. Persze azért kombinált belépő is lesz majd.