Mi a glutén? Mikortól adható a babának?

Korábban úgy gondolták, hogy minél később találkozik a baba a gluténnel, annál jobb: kevésbé alakul ki a gluténérzékenység vagy más néven cöliákia. Ma már ezt másképp ajánlják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. június 01. Vajda Boglárka

Korábban úgy gondolták, hogy minél később találkozik a baba a gluténnel, annál jobb: kevésbé alakul ki a gluténérzékenység vagy más néven cöliákia. Ma már ezt másképp ajánlják.


A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Glutént tartalmaz a búza, a rozs, az árpa, a tönköly, a kamut (ősi, egyiptomi búzafajta), a maláta és a malátakivonat is.

A glutén bevezetés időpontja és hogyanja is fontos. Utóbbinál arra érdemes odafigyelni, hogy a közkedvelt háztartási keksz cukrot tartalmaz és sajnos a különféle egyéb babatermékek között is sok van, ami tartalmaz tejport, cukrot, szóját: ezek egyáltalán nem egy pici baba igényeire vannak tervezve. Érdemes jól elolvasni az összetevőket illetve saját babakeksz sütésén elgondolkozni, esetleg egy kávéskanálnyi búzadarát keverni a gyümölcs/zöldségpépbe.
Mégis mikortól?

A válasz egyáltalán nem könnyű. A jelenlegi ajánlások szerint a gluténtartalamú élelmiszereket kis mennyiségben kell bevezetni a baba étrendjébe valamikor 4 és 7 hónapos kor között. A jelenleg érvényes ajánlások szerint a 4 hónapos kor előtti glutén bevezetés és a 7 hónapos kor utáni kóstoltatás egyaránt növeli a gluténérzékenység kockázatát.

Míg a 3 hónapos kor előtti bevezetés tilalma könnyen megy, hiszen nem nagyon valószínű, hogy egy két hónapos babának kekszet adjon valaki, addig a 7 hónapos korig kitétel korántsem ennyire evidens. A WHO szerint a kizárólag anyatejes táplálás 6 hónapos korig ajánlott, de ne felejtsük el, hogy nem minden gyerek egyforma. Vannak olyan babák, akik félévesen vidáman kóstolgatnak gyümölcsöt, de vannak olyanok is, akiket félévesen, sőt akár 7-8 hónaposan sem nagyon csigáz föl az anyatejen és szoptatáson kívül más. Ilyenkor nehéz egy anyának higgadtan a gluténbeveztés ajánlásait követni, ráadásul maga az szoptatási ajánlás szögezi le, hogy nincs is azzal semmi baj, ha egy 7-8 hónapos baba nem kifejezetten érdeklődik az ételek iránt, épphogy kóstolgat, de ilyenkor nyugodtan adhatunk neki még időt. De akkor mi legyen a gluténnal?

(forrás: babaszoba.hu)