Mi az: sárga és nem szabad hozzányúlni?

Találkoztak már sárga szalaggal „feldíszített” kutyával? Tudják miért van rajta? Ha nem, sürgős pótolnivalójuk van. Legalább a gyerekek miatt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
eb
2014. január 29. szabo.daniel

Találkoztak már sárga szalaggal „feldíszített” kutyával? Tudják miért van rajta? Ha nem, sürgős pótolnivalójuk van. Legalább a gyerekek miatt!


Hazánk is tagja annak a pár éve indult globális kezdeményezésnek, amelynek célja a biztonságos kutyatartás, pontosabban sétáltatás, közösségi élet elősegítése.

A kitalálók ötlete az volt, hogy egy egyszerű, ám feltűnő kellékkel jelöljenek meg minden olyan ebet, amelyik valamilyen szempontból veszélyes lehet.

A rövidke sárga szalag bárhova felköthető, de legcélszerűbb a nyakörvre vagy a pórázra tenni, így nem kell minden alkalommal kötögetni.

Hogy mit jelent?

Elsősorban veszélyt.

A viselője

    ►egészségügyi problémákkal küzd

    ►nevelés alatt áll

    ►rehabilitáció alatt áll

    ►félős, ideges

    ►agresszív emberekkel vagy kutyákkal szemben

A kezdeményezés Kanadából indult, majd nagyon hamar nemzetközivé nőtt, több tucat ország, köztük hazánk is csatlakozott. Jelen pillanatban

surveys

“>ezek az európai országok partnerek

, de a programban éppen az a jó, hogy bármelyik gazdi alkalmazhatja a citromsárga szalagot, illetve szabadon terjesztheti a kutyatartók között.

The Yellow Dog Project

Egy a lapunk által megkérdezett állatmenhely illetékese szerint nagyon hasznos kezdeményezésről van szó, hiszen „a szalag úgy jelez, hogy közben nem kelt félelmet”. Lehet, hogy az adott kutya éppen műtéten esett át, így a gazdája jelezheti vele azt, hogy sérülékeny, de nagyon sok olyan kutya van, amely kiegyensúlyozott, de nem bírja, ha „nyösztetik”, erre is tökéletesen megfelel – mondta. Hozzátette, különösen hasznosnak érzi a gyermekek szempontjából, hiszen a szülő könnyen elmagyarázhatja, megértetheti egy pár éves kicsivel is, hogy a sárga szalagos kutyához nem megyünk közel.

A szalag természetesen helyettesíthető gyakorlatilag bármivel, a lényeg, hogy citromsárga legyen a jelzés, és jól látható helyre legyen felkötve.