Mi kell a nőnek?

Bizonyára sokan emlékszünk arra az édeskés hollywoodi produkcióra, amely a fenti címet viselte. Bár a filmből – számomra legalábbis – nem derült ki egyértelműen a titok, a címét mégis sikerült olyan jól eltalálni, hogy némely férfiak ezt a mondatot felidézve sóhajtanak egyet, hogy bár tudnák… – de sajnos nem értik. Pedig hát mi más kellene a nőnek, mint egy olyan férfi, akire mindig is vágyott?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 02. Paulik András

Bizonyára sokan emlékszünk arra az édeskés hollywoodi produkcióra, amely a fenti címet viselte. Bár a filmből – számomra legalábbis – nem derült ki egyértelműen a titok, a címét mégis sikerült olyan jól eltalálni, hogy némely férfiak ezt a mondatot felidézve sóhajtanak egyet, hogy bár tudnák… – de sajnos nem értik. Pedig hát mi más kellene a nőnek, mint egy olyan férfi, akire mindig is vágyott?


Igen ám, de tehet-e bármit egy feleség azért, hogy ez az álma teljesüljön? Vagy még jobban belekérdezve a sűrűjébe: van-e módunk arra, hogy hét-tíz-húsz év házasság után valahogy leporoljuk a kapcsolatunkat, és újra olyan örömmel éljünk benne, mint a mézeshetek alatt?

Persze vannak olyan szerencsés nő- (és férfi!) társaink, akik otthonról hozott mintáik és személyiségjegyeik, valamint a házasságukba fektetett tudatos energiáik révén soha nem hagyták, hogy bárminemű por is szállingózzon a kapcsolatukra, holmi porcicákat meg már ne is említsünk. Ehhez jó adag szerencse, elköteleződés és valóban tudatos munka kell, ám a legtöbbünket erre nem tanítottak meg.

A Family-olvasók előtt nem ismeretlen Kevin Leman amerikai pszichológus neve, aki bizton állítja: a legtöbb férfi őszintén szeretné boldoggá tenni a feleségét, csak nem tudja, hogyan. Magyarul most megjelent könyvében, a Péntekre új férjben arra ad ötleteket, miként csalogathatja elő egy feleség a férjéből azt a hősszerelmest, akibe annak idején beleszeretett. Ez – ahogyan a szakember fogalmaz – egyszerű, de nem könnyű feladat. (Erről nekem anyósom kelesztett tésztái, fánkjai és lángosai jutnak eszembe. Amelyek „olyan egyszerűek”, mert csak felfuttatod az élesztőt, aztán egy kicsit – érzésre – megsózod…) Ilyesmi az is, ha „péntekre új férjet” szeretnénk. Valójában tényleg nem ördöngösség, csak nagy levegő, bátorság és elhatározás kérdése, hogy kövessük a szakember tanácsait.

Kulcs a társunkhoz

Sok minden bosszanthat minket a férjünk viselkedésében – holott előfordulhat, hogy csak félreértjük őt. Ha szeretnénk változásokat tapasztalni a kapcsolatunkban, akkor először is vegyük a fáradságot ahhoz, hogy megtudjuk, mi játszódik le a társunk lelkében, mit miért tesz úgy, ahogy.

Dr. Leman szerint az első legfontosabb dolog, hogy tudatosítsuk magunkban, mennyire különbözünk. Nemcsak úgy, mint két ember, hanem úgy, mint férfi és nő. Azt mondják, hogy két, teljesen eltérő népcsoportú, kulturális és vallási hátterű férfi sem különbözik annyira egymástól, mint a teljesen azonos körülmények között nevelkedett férfi és nő. Jól bizonyítja ezt az is, hogy egy nő egy nap során hétszer annyi (!) szót használ, mint egy férfi – még akkor is, ha nincs éppen beszédes kedvében. Mindebből az következik, hogy nem célszerű elvárnunk a férjünktől, hogy olyan legyen, mint a barátnőnk. Az ő agya egész egyszerűen nem arra van berendezkedve, hogy Ádámtól és Évától kezdve meghallgassa, mi történt azzal az osztályvezetővel, akinél gázszivárgás volt. Csupán arra kíváncsi, hogy túlélte-e vagy sem, és hogy esetleg van-e a mondandónkban valami, amire megoldást lehet kínálni.

A szakember szerint ha a férjünkkel beszélünk, találjuk ki előre, hogy mit szeretnénk mondani, majd osszuk el tízzel, és ennyivel rövidebben fogalmazzunk. Szerencsés, ha már az elején pontosítjuk, mit szeretnénk: „Drágám, akadt ma egy kis gondom a főnökömmel, és szeretném elmesélni neked. Nem kell, hogy megoldd a problémát, csak arra van szükségem, hogy meghallgass.” Így nagyobb eséllyel végig tud hallgatni bennünket – anélkül, hogy a gondolatai már régen a megoldáson járnának.

Amikor viszont azzal szembesülünk, hogy a párunk megint valami bosszantó dolgot követett el, akkor a „mesélj még erről!” mondatocska adhat további (egyszerű, de nem könnyű) segítséget a társunk meghallgatásához. Ez a gyakorlatban úgy alkalmazandó, hogy még mielőtt a „hogyan juthat ilyen marhaság az eszébe; mégis mi ütött belé?” gondolat utat törne magának bennünk, bevetjük a fenti fordulatot. Így lehetőséget adunk a párunknak arra, hogy ténylegesen kifejtse a gondolatait, és talán az érzéseit vagy a körülményeket megismerve mi is jobban megértjük a tette indítékait.

Főbenjáró férfibűnök – avagy mi mindennel tud egy férfi kiborítani egy nőt?

·         A legjobb törölközővel suvickolja a kocsit.
·         Sáros cipővel összemászkálja a nappalit.
·         Rumlit csinál.
·         Rumlit csinál, és fel sem takarítja.
·         Szanaszét hagyja az újságjait.
·         Bejelentés nélkül vacsoravendégekkel állít haza.
·         Megjegyzést tesz az Ön súlyára.
·         Csak másfél hónap múltán veszi észre, hogy Ön levágatta a haját.

(Tovább is van, mondjuk még?)

A titok

Dr. Leman sok-sok humorral átszőtt könyvében számos egyéb hasznos tanáccsal is szolgál a vállalkozó kedvűeknek. Mit tehetünk azért, hogy jutalmul egy „új” férjet kapjunk? Nézzünk néhány konkrét javaslatot!

·         Tartsuk tiszteletben, amit mond.

·         Ne beszéljünk vele lekezelően.

·         Fejezzük ki sokszor, sokféleképpen az elismerésünket, szeretetünket.

·         Ne szégyenítsük meg őt mások előtt.

·         Gyomláljuk ki a beszédünkből a miért, soha és mindig szavakat.

Hogy is van ez? Nekünk kellene először változnunk ahhoz, hogy a párunkat változásra bírjuk? Igen, bár úgy is fogalmazhatunk: ha azt adjuk a társunknak, amire férfiként a leginkább vágyik, akkor mi is megkapjuk azt, amiről ábrándozunk. Így valóban új távlatok nyílhatnak meg előttünk a házasságunkban, akárhány éve köttetett is.

(Megjelent a Family 2016/2. számában.)