Mi lesz a hasammal?

Szülés után néhány héttel a legtöbben úgy nézünk ki, mintha még mindig babát várnánk. Aztán telnek-múlnak a hónapok, és többé-kevésbé helyreáll a korábbi állapot. De vajon min múlik, hogy többé vagy kevésbé?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dr. Berki István sebész
2016. május 19. Csontos Dóra

Szülés után néhány héttel a legtöbben úgy nézünk ki, mintha még mindig babát várnánk. Aztán telnek-múlnak a hónapok, és többé-kevésbé helyreáll a korábbi állapot. De vajon min múlik, hogy többé vagy kevésbé?


A várandósság során a hasfal teherbíró képessége nagy próbát áll ki. A női test természetesen e területen is kiválóan teszi a dolgát, azonban tény, hogy a kismamák többségénél a pocak méretének növekedésével párhuzamosan olyannyira nő a belülről a két hosszanti hasizomra nehezedő nyomás, hogy – főként a harmadik harmadban – eltávolodnak egymástól. A két hosszanti hasizmot összekötő kötőszövet (más néven bőnye) alaposan megnyúlik. Szülés után a belső nyomás megszűnését követően optimális esetben minden szépen visszarendeződik a (majdnem) korábbi állapotba. Azt, hogy neked mekkora rés maradt ezen a helyen, könnyen megállapíthatod, ha lefekszel a földre, térdedet felhúzod, talpad a földön marad, majd megemeled a fejedet úgy, hogy a vállad a földön maradjon. Tedd jobb és bal kezed három ujját a köldököd alá és fölé, majd próbáld kitapintani, hol érzékeled a hosszanti hasizmot, mekkora a rés közöttük. Ha a szülés után két-három héttel a rés két ujjnyi vagy ennél is tágasabb, célszerű tenned valamit a normális anatómiai viszonyok helyreállításáért. Az biztos, hogy nem vagy egyedül, ha komolyabb rést tapintasz a hasfaladon: háromból két anyát érint ez a probléma két gyerek világrahozatala után.

Mit tehetsz magadért?

Az első és legfontosabb lépés, hogy gondoskodj a hasűri nyomás csökkentéséről. Az elhízás során nemcsak a bőrünk alatt, hanem a hasüregben is vastagabb a zsírréteg, ennek következtében pedig megnövekedett hasűri nyomás alakul ki, ami egyértelmű sérvkockázatot jelenthet. Ezért nagyon fontos tényező a táplálékod minősége és mennyisége! A szoptatás alatt is célszerű fogynod, ha jelentős a túlsúlyod, ám ezt kíméletesen, lassú tempóban, körülbelül heti fél kilós fogyást tervezve lehet biztonságosan kivitelezni. A minőségi táplálék pedig pontosan azért fontos, hogy ne édességekkel, szénhidráttal próbálj jól lakni, hanem friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, jó minőségű fehérjével. Így egyúttal elejét veheted a másik hasűri nyomást fokozó kellemetlenségnek, a székrekedésnek, puffadásnak, és az ezzel járó hasprésnek, erőlködésnek. A rostokban és folyadékban gazdag étrend ugyanis lágyabbá és rendszeressé teszi a székletet.

Tornázni is kellene!

Speciális hasizom erősítő gyakorlatokkal javíthatsz a hasfal állapotán, és ezzel valamelyest csökkentheted a sérv kialakulásának esélyét. Nagyon fontos azonban, hogy az erősítő gyakorlatokat megfelelő módon, lehetőleg szakember útmutatásával végezd! Egyes hasizom erősítő gyakorlatoktól, például a felülésektől ugyanis szintén fokozódik a hasüregi nyomás, és a durva, átgondolatlan edzés már önmagában is sérv kialakulásához vezethet. Ilyenkor a felüléseknél azt láthatod, hogy középen, hosszában, a szétcsúszott hasizmok között kidudorodik valami a hasadból. Léteznek speciálisan erre a problémára összeállított gyakorlatsorok a Pilates tornában, a Love Your Belly program pedig kifejezetten a gyerekszülés után oly gyakori “kismamapocak” helyreállítására szolgál. Ugyanígy hasznát veheted gyógytornászok által vezetett szülés utáni regenerációs tornáknak – ám ilyet sajnos kevés szülészeti intézmény biztosít. Csodamódszerek persze nincsenek! A legkörültekintőbb életvitel és tökéletes testsúly mellett is előfordulhat, hogy sérv alakul ki a várandósság alatt.

A legfontosabb tippek

  1. Húzd a köldököd a gerinced irányába, húzd össze a lapockád. A testtartás rendezése nem terheli egyoldalúan az izmaidat, elmúlik a kellemetlen derékfájás is.
  2. Erősítsd a tartóizmaidat fokozatosan, napi rendszerességgel.
  3. Kerüld az egész napos ücsörgést, légy aktív! Séta, gyaloglás, futás!

Hasfali sérv – ahogyan az orvos látja

A sérv több ezer év óta ismert megbetegedés. A hasfali sérv lényege, hogy a hasfal valamely eredendően gyenge pontján a hashártya előcsúszik, a hashártya zsák kitüremkedik, sérvtömlőt képez, és ebbe hasüregi szerv (gyomor, vékonybél, vastagbél, hasüregi zsírszövet) csúszik ki. A hasfalon lágyék- és köldöksérv alakulhat ki elsősorban, de a műtéti heg – például a császármetszésé – is minimális többletkockázatot jelent. A sérv kialakulásának menete a várandósság alatt nem különbözik az általános, fizikális terhelésre létre jövő esetektől.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!