Mi okozza a növekedési fájdalmat gyerekkorban?

„Mi okozza a növekedési fájdalmat?” felütéssel posztolt a Youtube-ra egy videót a SciShow.A videón arról van szó, hogy a növekedési fájdalom igenis valós dolog – de ennek semmi köze nincs a növekedéshez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 27. Gyarmati Orsolya

„Mi okozza a növekedési fájdalmat?” felütéssel posztolt a Youtube-ra egy videót a SciShow. A videón arról van szó, hogy a növekedési fájdalom igenis valós dolog – de ennek semmi köze nincs a növekedéshez.


A lábfájdalom, amit növekedési fájdalomnak hívunk, legtöbbször este jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy éjszaka, alvásból felriadva sír a gyerek a fájdalomtól. A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre (bár nem feltétlenül azonos erővel) jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és/vagy a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Reggelre elmúlik, és semmiképpen sem befolyásolhatja a gyerek járásra való képességét, nem okozhat sántikálást, és nem jár fizikai sérüléssel és fertőzésre mutató jelekkel. Ha bármi ilyesmit tapasztal, például, ha csak az egyik láb fáj, vagy a gyerek sántikál, az valószínűleg más ok miatt van, amit, ha nem triviális, érdemes kivizsgáltatni.