Mi van egy koraszülött agyában?

Vajon hogyan működik egy koraszülött baba agya? Erre próbáltak választ találni brit neuropszichológusok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 09. Gyarmati Orsolya

Vajon hogyan működik egy koraszülött baba agya? Erre próbáltak választ találni brit neuropszichológusok.


Brit szakemberek egy, a koraszülött babák agyi funkcióit vizsgáló számítógépes játékot fejlesztettek ki, amelyet először a londoni Science Museumban teszteltek nyolcéves gyerekeken.

„A számítógépes játéknak álcázott teszthez különböző kognitív készséges szükségesek”, magyarázta az EuroNewsnak Anita Montagna neuropszichológus. „Az egyik az információ feldolgozása és az arra történő azonnali reagálás egyidejűsége, a másik az információ fejben tartása és az azzal való manipulálás online, a harmadik a szelektív figyelem, ami azt jelenti, hogy kizárjuk a zavaró tényezőket és csak egyvalamire koncentrálunk.”

A kutatócsoport 60 nyolcéves gyereket figyelt meg. Közülük harmincan koraszülöttek voltak, harmincan időre születtek. A tudósok azt akarták kideríteni, van-e különbség a két csapat között az agy fejlődésének tekintetében.

A koraszülött babáknál nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos probléma, de egyelőre nagyon keveset tudunk arról, miért van ez így és hogyan lehetne segíteni.

David Edwards professzor, újszülött-specialista, a kutatás vezetője elmondta: „Óriási különbség van egy koraszülött és egy időre született baba agya között. Utóbbiak agya jóval nagyobb és fejlettebb. A koraszülötteknek egészen más az agy barázdáltsága is, de azt a fejlődést, amit valójában az anyaméhben kellene az agynak „megvalósítani”, azt ezeknek a túl korán érkezett babáknak már idekint kell megtennie.

“A kísérlet során a kisiskolás gyerekek agyát hozzákapcsoltuk egy MRI scannerhez hogy lássuk, az agy mely területei aktivizálódnak a játék ideje alatt. Kíváncsiak voltunk, vajon ugyanúgy működik-e a két csoport agya, illetve ha nem, mik a különbségek,” folytatta Edwards.

A kapott adatok még feldolgozás alatt vannak, de az biztos, hogy ha sikerül kiértékelni őket, sokkal többet tudnak majd a tudósok arról, mely agyi területek a legelmaradottabbak egy koraszülött babánál, s így már azt is jobban fogják tudni, mit és hogyan érdemes a leginkább fejleszteni náluk