Microbirth: világméretű kampány a medikalizált szülés ellen

Emlékszünk még a Freedom for Birth-re? Ez volt az a film - és egyben világméretű mozgalom - amelyben neves bábák, szülésznők, orvosok és anyák arra szólították fel a végsőkig medikalizálódott szülés képviselőit, hogy adjanak végre teret az anyáknak, szavazzanak nekik bizalmat, hogy úgy szülhessenek, ahogy nekik jó. A két brit rendező, Toni Harman és Alex Wakeford most újabb kampányba kezdett, talán még nagyobb ívűbe, mint az előző volt. Filmjükben, a Microbirth-ben arra mutatnak rá, hogy a nem természetes szülések akár egész életünkre kiható betegségeket idéznek elő, ami hosszú távon végzetes követkeményekkel járhat az egész emberiségre nézve...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. február 28. Gyarmati Orsolya

Emlékszünk még a Freedom for Birth című filmre? Ez volt az a film – és egyben világméretű mozgalom – amelyben neves bábák, szülésznők, orvosok és anyák arra szólították fel a végsőkig medikalizálódott szülés képviselőit, hogy adjanak végre teret az anyáknak, szavazzanak nekik bizalmat, hogy úgy szülhessenek, ahogy nekik jó. A két brit rendező, Toni Harman és Alex Wakeford most újabb kampányba kezdett, talán még nagyobb ívűbe, mint az előző volt. Filmjükben, a Microbirth-ben arra mutatnak rá, hogy a nem természetes szülések akár egész életünkre kiható betegségeket idéznek elő, ami hosszú távon végzetes követkeményekkel járhat az egész emberiségre nézve…


A 2012-ben útjára bocsájtott Freedom for Birth több mint 50 országban – köztük hazánkban is – vetítették le. A film segített abban, hogy a nők szüléssel kapcsolatos jogai végre világméretű figyelmet kapjanak.  A Microbirth ennél is többet akar. A rendezők ugyanis úgy vélik, a film olyan tényekre mutat rá, amelyek globálisan és örökre megváltoztathatja a szüléshez való hozzáállást bolygónkon.

A film mondanivalójának lényege, hogy ha egy szülésbe szükségtelenül beleavatkoznak (oxitocin, indokolatlan császármetszés, antibiotikumok, az anya és a baba elválasztása szülés után, tápszerezés ), annak a gyermek hosszútávú egészségét illetően elszomorítóan negatív következményei lehetnek. Természetesen a filmkészítők nem azt mondják, hogy egyáltalán ne legyenek beavatkozások, hiszen azok számos esetben abszolút szükségesek, és maximálisan a baba és a mama érdekét szolgálják.

Toni és Alex azokról az esetekről beszél, ahol a beavatkozások nem szükségesek, csupán a kórházi rutin részei, vagy az orvosok érdekeit szolgálják. A film szerint a gyermekszületések medikalizációja 2030-ra globális méretű katasztrófához vezet.

A Microbirth megoldást javasol. Jelenleg az orvostársadalom nagy része úgy véli, hogy a szülés egy rendkívül kockázatos folyamat, amelyet az orvostudomány remekül tud kezelni. Ennek a következménye a szülés egyre nagyobb mértékű medikalizációja, ami többek között a császármetszések döbbenetesen magas arányában érhető tetten. (Az Egyesült Királyságban minden negyedik, az USA-ban minden harmadik, Kínában minden második szülés végződik császárral, de pl. Brazíliában vannak olyan magánklinikák, ahol ennek a beavatkozásnak az aránya 93 százalék.)

A film azt a kérdést teszi fel, hogy vajon mi van akkor, ha ezek a beavatkozások és ez a hozzáállás komoly károkat tesz a gyermekek immunrendszerében? És miért feledkeznek el annyian a szervezet által természetes úton előállított oxitocin hatásáról, a kötődés és a szoptatás fontosságáról? És vajon mindez milyen változást okoz az epigenetikában? (Az epigenetika azt vizsgálja, hogy a különböző környezeti hatások hogyan változtatják meg a gének kifejeződését.)

Földünkön jelenleg a következő a helyzet: a szív- és érrendszeri, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a rák, a cukorbetegség és a mentális elváltozások felelnek a halálesetek több mint 60 százalékáért. Ez a folyamat egyre aggasztóbb méreteket ölt – a WHO szerint egy évtized 17 százalékos növekedést jelent. Az okok között szerepel a dohányzás, a fizikai inaktivitás, az alkohol, az egészségtelen táplálkozás. Ha ez így megy tovább, 2030-ra ezek a betegségek kontrollálhatatlanná válnak: elképesztő mennyiségű pénzt emésztenek fel.

A megoldás kizárólag a megelőzés lehet – azoknak a kockázati tényezőknek a kizárása, vagy legalább csökkentése, amelyek ezekhez a betegségekhez vezetnek. Csakhogy ezt a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni.

S hogy mi köze van mindennek a születéshez? A humán mikrobiomot, azaz az emberi szervezetben megtalálható mikroorganizmusok összességét kutató szakemberek elképesztő felfedezéseket tettek. Ezek közül az egyik arra mutat rá, hogy szoros összefüggés van egy gyermek születése és későbbi egészsége között.

Egy kisbaba akkor kapja meg a lehető legjobb esélyeket az egészséges immunrendszer kialakulásához, ha természetes úton születik, azonnal az anyukájára teszik őt, és legalább 6 hónapig kizárólag anyatejet kap. Ezáltal ugyanis a baba megkapja az anya saját mikroorganizmusait, ami által immunrendszere teljessé válik. Mindebből az következik, hogy sokkal kevesebb betegséget fog szerezni élete során.

Ugyanakkor a mesterséges oxitocin, az antibiotikumok, a császármetszés és a tápszer megakadályozzák ezt a folyamatot, ami által a baba immunrendszere gyenge és kevésbé ellenálló lesz egész élete folyamán.

A film készítői hangsúlyozzák: nem arra szólítanak fel, hogy legyen vége mindenféle szülés körüli beavatkozásnak. Nem a császármetszés kontra természetes szülés, vagy az otthoszülés kontra kórházi szülés témáját feszegetik. Sőt, azt is kimondják, hogy minden nő úgy táplálja gyermekét, ahogy szeretné. Azonban, ha egy nő úgy dönt, hogy kizárólag akkor szeretne beavatkozást, ha az valóban elkerülhetetlen, ha azonnal meg szeretné kapni a kisbabáját szülés után, és ha szoptatni kívánja őt, akkor mindez legyen számára alapvető jog, amit tiszteletben tartanak.

A Microbirth három dolgot kíván elérni:

– rá akarja irányítani a figyelmet a beavatkozások hosszú távú, egészségre tett nagyon súlyos hatására
– azt reméli, hogy a film világszerte párbeszédet generál a szülési rutin átgondolásáról
– pénzt akar előteremteni olyan kutatásokra, amelyek még inkább alátámasztják a szülés körüli beavatkozások káros hatását