Miért feleselnek vissza az óvodások?

Megkérjük ovis gyermekünket, hogy vegye le a játékvonatot a konyhaasztalról és azt válaszolja ingerülten: "Nem!" Vajon, mit tükröz ez a viselkedés?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 19. Gyarmati Orsolya

Megkérjük ovis gyermekünket, hogy vegye le a játékvonatot a konyhaasztalról és azt válaszolja ingerülten: “Nem!” Vajon, mit tükröz ez a viselkedés?


Könnyebb lenne dühösen reagálni, de hosszabb távon eredményesebb, ha megpróbáljuk megérteni, mi zavarja a kicsit. Ha egy gyerek visszabeszél, valójában a haragját, frusztrációját, félelmét vagy a fájdalmát szeretné kifejezni. Nem a gyermek érzései jelentik a problémát, hanem az a kérdés, hogy milyen módon fejezi ki őket.

Megelőzhető, hogy visszabeszéljen?

Ha bizonyos szituációkban a gyerek szinte mindig visszabeszél, nézzük meg, hogy tudunk-e segíteni a probléma megoldásában még az előtt, hogy így reagálna. Például, ha dühös lesz attól, hogy el kell tennie a játékait a helyére, amikor épp kedvenc játéka közepén tart, felajánlhatjuk neki, hogy legközelebb szólunk öt perccel az előtt, hogy el kell kezdenie pakolni.

A választási lehetőség fontossága

Ha kikészítjük reggel a ruháit és ő szembeszáll a választásunkkal, gondoljuk át, fontos-e ez a történés annyira, hogy vitatkozni kezdjünk? Jó választás lehet, ha szépen, nyugodtan válaszolunk neki: “Ha nem tetszik ez az ing, akkor válassz egy másikat, de szeretném, hogyha szépen beszélnél velem.” Ha van beleszólása abba, hogyan alakul a napirendje, akkor kevésbé valószínű, hogy szükségét érzi az agresszív, támadó fellépésnek. A választási lehetőség viszont nem ugyanaz, mint a vesztegetés. Ha azt mondjuk: “Vedd fel a cipődet egy szó nélkül, és akkor később kapsz fagylaltot”, azzal csak azt jutalmazzuk, hogy épp akkor nem csinált rosszaságot. Elfogadható lehetőségeket kínáljunk fel neki, és tartsuk tiszteletben a választását. Ne ajánljuk fel a választás lehetőségét a fagylalt és a friss gyümölcs között, ha valójában azt szeretnénk, hogy gyümölcsöt egyen.