Miért görcsöl a lábunk terhesség alatt?

A legtöbb kismama szenved az éjszakai lábikragörcstől várandóssága alatt. De vajon mi okozza ezt a nem túl kellemes panaszt, és mivel szüntethető meg?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
éjszaka
2016. február 11. Csontos Dóra

A legtöbb kismama szenved az éjszakai lábikragörcstől várandóssága alatt. De vajon mi okozza ezt a nem túl kellemes panaszt, és mivel szüntethető meg?


Bár különböző betegségek velejárójaként is jelentkezhetnek görcsök, de nem kell megijedni, mert a terhesség alatti lábikragörcs nem betegség. Ez tulajdonképpen egy akaratlan izomrángás, amit a harántcsíkolt izomszövet összehúzódása okozza. Izomgörcs előfordulhat akár az éjszakai alvás közben, lábikragörcs formájában, de testmozgás közben is. Lelki eredetű szorongás következménye is lehet, amiben segíthet, ha a kismama magnéziumot szed.

Amikor testünk nagyfokú igénybevételnek van kitéve, vagy túl sok folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, akkor ez gyakoribb lehet. Ilyen a magnézium hiányos állapot is. A terhesség korai szakaszában lévő lábikragörcsöt többek között a megváltozott hormonháztartás okozza. Elég gyakori tünet a kismamák körében, hogy már az első trimeszterben görcsöl a láb, de ahogy a terhesség halad előre, úgy válik a panasz még fokozottabbá. Ebben a fájdalom mellett még az is kellemetlen, hogy amikor már egyébként is nyugtalanok az éjszakák a nagy pocak, az állandó pisilni járás miatt, akkor még ez a görcs is megnehezíti a pihenést. Persze egyénenként változó, vannak kismamák, akiknek nap közben lép fel rendszeresen a probléma, nem pedig az alvás időben. A terhesség alatti lábikragörcs kialakulása több okra is visszavezethető. A hormonváltozás mellett több tényező is arra mutat, hogy a láb izmai kifáradnak a megnövekedett testsúly miatt, illetve a növekvő méh mérete is nyomja az ereket, ettől megváltozhat a lábban való vérkeringés.

Hogyan előzhetjük meg az izomgörcsöt?

Érdemes néhány jó tanácsot betartani ahhoz, hogy minél kevesebbszer kelljen átélnünk a nemkívánatos érzést:

  • Mindenképpen kerüljük az olyan pózokat, hogy állás, vagy ülés közben túl sok ideig keresztben tartjuk a lábunkat
  • Nyújtsuk a vádlinkat napjában többször, és az esti lefekvés előtt se feledkezzünk meg róla
  • Ha éppen leülünk TV-t nézni, vacsorázni, akkor is végezzünk bokakörzést, hullámzó kígyómozdulattal tornáztassuk lábfejünket
  • Tegyünk minden nap egy sétát, kivéve akkor, ha az orvosunk ezt egyéb okból kifolyólag nem javasolja
  • Kerüljük a megterhelést, várandósan ne erőltessük és hajtsuk agyon magunkat
  • Pihenjünk többet, dőljünk le a bal oldalunkra, ez javítja a vérkeringést a lábrészen
  • Lefekvés előtt vegyünk egy melegvizes fürdőt, és próbáljuk meg testünket ellazítani

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!