Miért házasodunk, népszerű-e az egyházi esküvő?

Átfogó felmérés keretében igyekeztek megtudni az Avea esküvői portál olvasói között, hogy milyen preferenciák mentén házasodnak a mai fiatalok, és milyen trendek várhatóak idén az esküvői piacon. INFOGRAFIKA! 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyházi esküvő
2014. január 28. Paulik András

Az Avea esküvői portál 2014-re elkészítette átfogó felmérését látogatói körében arról, hogy milyen preferenciák mentén házasodnak a mai fiatalok, és milyen trendek várhatóak idén az esküvői piacon.


A nem reprezentatív felmérésben részt vevő több mint 100 válaszadó – melynek 96%-a nő – elárulta, hogy milyen esküvőt tervez párjával, mennyit költene a nagy napra, tartana-e majd lagzit, vagy miért tartja fontosnak, hogy egybekeljen párjával napjainkban, amikor a házasság intézményét rengeteg támadás éri?

A KSH január 24-én publikált adatai szerint 2013 novemberig 34 721 házasságot anyakönyveztek, 1,9 százalékkal többet mint 2012 azonos időszakában,  így jó hír a konzervatív tábor számára , hogy remélhetőeg marad a 2012 óta lassú növekedésnek indult házasodási kedv. Az Eurostat adatai alapján a magyar házasodási kedv megegyezik a francia, spanyol, belga és szlovén átlaggal, ugyanis ezekben az országokban szintén 29 000 – 36 000 házasság kötetett 2012-ben.

A házasulandük válaszaikban csodálatosan megfogalmazták, miért házasodnak össze párjukkal a szerelmet (86%) vagy a családi unszolást (2%) leszámítva:

“Mert különben mi értelme a párkapcsolatnak?”
“A páromhoz szeretnék tartozni.”

A hagyoműnytisztelet pedig 27% döntésében játszott szerepet:

“Mert hiszünk a jó házzasságok fontosságában.”

“Megszentelt kapcsolatban szeretnénk a gyermekeinket majd felnevelni.”

Egy válaszadó jelölte meg csupán az anyagi szempontokat is a házasságban közrejátszó tényezőként (több válasz volt lehetséges), és volt, aki a családalapítást is fontos döntési faktorként említette:
“Gyerekvállalás, szerintem ez a többségnél a legnagyobb motiváció.”

A válaszadók nagy része (62%-a) szeretne egyházi esküvőt és mindössze 34% választaná a polgári házasságkötést, mindösszesen 4% válaszolta hogy egészen szűk körű esküvőt tervez a párjával.
A házasság a megkérdezettek nagy részénél stabil, több éves párkapcsolatokra alapul, és az eljegyzés után ezek a párok 1-2 éven belül valóban össze is házasodnak.

Az esküvőre a többség (58%) 1 millió forint körül jelölte meg a tervezett büdzséjét, 33% azonban ennél jóval kevesebbet, cca 100-500 ezer forintot lenne hajlandó vagy tudna áldozni esküvőre. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy 64% nászajándékba is pénzt kérne a közös élet elindításához.