Miért járjunk múzeumba családdal, gyerekekkel?

Négy gyermekem van, mindegyikkel járunk múzeumba. Nem egyformán szeretik, de a maga módján mindegyik érdeklődik iránta. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol garantált a minőségi, izgalmas időtöltés a család mindenféle életkorú tagja számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. november 10. Aipmilo

Négy gyermekem van, mindegyikkel járunk múzeumba. Nem egyformán szeretik, de a maga módján mindegyik érdeklődik iránta. Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol garantált a minőségi, izgalmas időtöltés a család mindenféle életkorú tagja számára.


Miért is érdemes múzeumba menni?

Mert együtt lehet a család

Közös élménynek igazán kiváló a múzeum, mert mindenkit számos nem mindennapi inger ér. Szinte minden intézményben vannak családi programok kézműveskedéssel, kalandokkal, feladatokkal. Érdemes rákeresni az egyes múzeumok oldalain a programokra vagy a múzeumpedagógia kifejezésre – máris számtalan tippet találunk. Nekem az egyik kedvencem a Magyar Nemzeti Múzeum családi felfedező hátizsákja, de hasonlóan népszerű a pannonhalmi kincsmutató papírok is.

Mert megmutathatsz a csemetédnek, valamit, ami neked tetszik

Nincs is annál jobb, mint amikor szülőként valami olyat mutathatunk, amihez értünk, amiért mi magunk is lelkesedünk, és amikor gyermekünket bevezethetjük a mi világunkba. Ilyen lehet megmutatni például a Watt féle bolygó hajtóművet Esztergomban, néhány  eredeti Csontváryt, pár gótikus szobrot a budai várban, vagy az embernagyságú Kis herceget Szegeden a Móra Múzeumban.

Mert a múzeumok méltóságteljesek

A múzeum intézményében van valami különleges, amit a szép épület és a kiállított tárgyak együtt teremtenek meg. Máskor a múzeum megálmodóinak igyekezete és az értékek megőrzésének vágya adja meg a hely méltóságát. A méltóság pedig tartást ad, egészséges önbizalmat és a valahová tartozást erősíti. Ilyen hely például a Nagytétényi Kastélymúzeum, a Kiskunhalason működő Csipke múzeum, esetleg az Orsós Magnó Múzeum Terényben.

Mert a múzeum értéket közvetít

Ami múzeumban van, az értékes. Egyrészt a tárgy, amit esetleg sok pénzért biztosítanak, vagy mára már megfizethetetlen alkotás, vagy valami olyan emlék a múltból, amit sehol máshol a világon nem láthatnál. Lehet értékes a szellemi teljesítmény, ami az adott kiállítás létrehozásához és megértéséhez szükséges, vagy az érzés, amit felkelt, vagy a tudás, amit megszerezhetünk. (És ritkán van olyan is, amikor egy kiállításon nem értékes egyik sem, akkor talán tekinthetünk úgy az élményre, mint ami erősíti az önbizalmunkat az értékes és étéktelen megkülönböztetésének képességében…)

Mert a múzeumban játékosan tanulhatunk

A gyerek teljesen fehér lapként szívja magába az információt, szülőként pedig többet tudhatunk meg arról, amit valamennyire már ismertünk, legyen szó mondjuk állatokról a Természettudományi Múzeumban vagy a Mezőgazdasági Múzeumban,  esetleg József Attila költészete Balatonszárszón, bár ez a múzeum most éppen téli szünetet tart.

Mert olyat is megszerethetünk, ami a mi gyerekkorunkból esetleg kimaradt

Érdemes olyan helyre is elmerészkedni, ami nekünk is új, ahol a nyitottságunkat, a kíváncsiságunkat, a tudásszomjunkat láthatja rajtunk csemeténk. Egy-egy kiránduláson a helyi nevezetességekhez általában betekintünk, de néha saját közvetlen környezetünkben is vannak kiállítások, amiket sosem néztünk még meg, vagy mert nem jutottunk még sosem el, vagy mert korábban még nem is léteztek. Újdonság lehet valakinek a szépművészetek megismerése a Nemzeti Galériában, vagy a kerámiák közel engedése a Zsolnay negyedben Pécsett, ahol számos más csoda is várja a családokat.

Mert fejlesztő a gyereknek

A múzeum több érzékszervre is hat. Bár ezt minden nagyobb áruház is hozza, de örüljünk, hogy mára a múzeumok is felzárkóztak és már rég nem érvényes a „mindent a szemnek, semmit a kéznek”-szabály. Igen sok helyen nemcsak nézhetünk, de tapogathatunk, szagolhatunk, fülelhetünk is a kiállításokon. Néhol kimondottan a fogyatékos emberek kedvéért vannak ilyen tárlatok, mint most Baján, ahol helyi alkotók munkái láthatók és tapinthatók még év végéig a Türr István Múzeumban. Egy-egy tárgy megfogható a Nemzeti Múzeum állandó kiállításain is, és több zenehallgatási lehetőség is nyílik.

Mert a múzeumok ma már interaktívak

Annyi kütyü segíti a tájékozódást és a szórakozást, hogy egy nagyobb iskolás több órát is képes itt eltölteni. De egy kisebb is többször megnézheti, nyomogatva a gombokat például a vulkánkitörést a miskolci Pannon-tenger Múzeumban, vagy ugyanitt az őslovak patáinak nyomát a homokban. Történelemről már inkább nagyobbaknak szól szintén a legkorszerűbb technikákat felvonultatva a Terror Háza Múzeum Budapesten, vagy ennek vidéki megfelelője a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Játékot a szolnoki Damjanich Múzeum oldalán magán is találhattok.

Mert van olyan kiállítás, ami kimondottan gyerekeknek készült

A jó múzeum több korosztályt is megszólít, de vannak olyanok, ahol a gyerekek a fő célcsoport. Ilyenek többek között a Marcipán múzeumok szerte az országban Kőszegtől Egerig. Számomra különösen kedves a Mesemúzeum, ami szervezetileg a szintén igen gyerekbarát Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozik.

Mert akár születésnapi bulit is tarthatunk ott

Számos kiállítóhely szolgáltatásai között szerepel gyerekzsúrok szervezése. Ha valami igényesebbet szeretnétek, és otthon egyébként sincs elég hely, akkor belevethetitek magatokat az ajánlatok keresésébe. Tipp: Iparművészeti Múzeum, Móra Ferenc Múzeum (Szeged)

Mert vásárolhatunk, kávézhatunk is

Bár egy kicsivel nehéz hosszasan leülni, de jó tudni, hogy számos helyen van büfé, kávézó. A múzeumi boltok, noha nem a legolcsóbbak közé tartoznak, de különleges és szép ajándékokat lehet itt vásárolni, többek között olyan könyveket, amiket esetleg máshol nem is árulnak.

Mert szeretünk oda járni

Van, akit az erdő vonz, van, akit a repüléstés van, akit a múzeum légköre (esetleg ez mind egyszerre). Ha gyerekeinket már korán bevezetjük a múzeumok világába, számukra is ismerős és érdekes közeggé válik, és szívesen jönnek majd velünk.

Mert meleg van és télen ez sem utolsó szempont.

Mert akár ingyenesen is mehetünk

Havi egy alkalommal a gyermekkel érkező két közeli hozzátartozó ingyen mehet be az állandó kiállításokra. Itt egy összeállítás, hogy mikor hová:

Minden nap:

Katasztrófavédelem Múzeuma

Minden hónap első szombatja:

Óbudai Múzeum

Duna Múzeum – Esztergom

Damjanich János Múzeum – Szolnok

Emlékpont – Hódmezővásárhely

Minden hónap első vasárnapja:

Néprajzi Múzeum

Természettudományi Múzeum

Terror Háza Múzeum

Zsolnay Múzeum – Pécs (nem a Zsolnay negyedben)

Szent István király Múzeum – Székesfehérvár

Minden hónap első hétvégéjén:

Magyar Földrajzi Múzeum – Érd

Minden hónap harmadik szombatja:
Magyar Nemzeti Galéria

Iparművészeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

Nagytétényi Kastély

Vasarely Múzeum– Pécs

Herman Ottó Múzeum – Pannon Tenger Múzeum – Miskolc

Minden hónap harmadik vasárnapja:

Szentendrei Skanzen

Kultea – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Vasarely Múzeum – Pécs

Mecseki Bányászati Múzeum- Pécs

Jósa András Múzeum – Nyíregyháza

Minden hónap utolsó szombatja:

Petőfi Irodalmi Múzeum

Kiscelli Múzeum

Móra Ferenc Múzeum – Szeged

Wosinsky Mór Múzeum – Szekszárd

Minden hónap utolsó vasárnapja:

Hadtörténeti Múzeum

Ludwig Múzeum

Elektrotechnikai Múzeum

Öntödei Múzeum

Munkácsy Mihály Múzeum – Békéscsaba

Mezőgazdasági Múzeum: 2015. november 22. vasárnap, december 12. szombat ( Az időpontok tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartják)