Miért kell beengedni az apákat a szülőszobába?

Kezdetben az apák egyszerűen csak jelen voltak a szüléseknél. Mint a Standby gomb. Nézhették, ahogy világra jön a gyermekük, de a többit az orvosokra, szülésznőkre, és persze az anyára hagyták. És jelenünkben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apás szülés
2015. szeptember 30. Gyarmati Orsolya

Amint egyre több és több férfi veszi ki a részét aktívan a várandósság és a szülés körüli teendőkből, úgy változik meg egyre radikálisabban a szerepük is. Kezdetben az apák egyszerűen csak jelen voltak a szüléseknél. Mint a Standby gomb. Nézhették, ahogy világra jön a gyermekük, de a többit az orvosokra, szülésznőkre, és persze az anyára hagyták.


Aztán szép lassan elkezdett változni a helyzet: az apák egyszerre nem pusztán csak álldogáltak a szülőszobákban. Többé már nem szeparálódtak el a szüléstől sem érzelmileg, sem fizikailag. Elkezdtek válaszolni a hívásra. Egyre elterjedtebb lett, hogy a szülők együtt készültek életük nagy eseményre: a gyermekük világra jövetelére. És ezzel végre a férfiak is bevonódtak a szeretet és a támogatás megtapasztalásába.

Ha leszűkítjük a férfiak szerepkörét a szülőszobában, az senkinek sem jó: sem a nőnek, aki így esetleg kevesebb támogatást kap, mint szeretne, sem a férfinak, aki úgy érezheti, nem tud kapcsolódni a történésekhez, nem részese ennek a rendkívüli fontossággal bíró folyamatnak.

A férfiak egészen máshogy élik meg azt, hogy szülővé válnak, mint a nők. Míg az anyák saját méhükben hordják, majd maguk szülik meg gyermeküket, az apák csupán várakozni tudnak, miközben minden rajtuk „kívül” történik. A fókusz ezalatt kimondottan az anyán és a születendő babán van. Éppen ezért az, hogy egy apa jelen van a szülésnél, rendívül fontos, hiszen ez az első olyan lehetőség, amikor tevékenyen részt vehet mindabban, ami 9 hónapig az anyában és az anyával történt.

Az apák jelenléte a szülőszobában kimondottan segíti az oxitocintermelést, ami nagyban hozzájárul a könnyebb és gyorsabb szüléshez. Ezen kívül a szeretetük, az aggódásuk, a támogatásuk biztonságos közeget teremt az anya számára a vajúdás alatt.

Az apává válás élménye olyan ok, ami képes megnyitni egy férfi szívét, hogy érzelmileg befogadóbbá váljon. Ennél jobb oka soha nem lesz erre a fajta változásra.  Éppen ezért kell a nőknek bátorítani és támogatni őt abban, hogy megtapasztalhassa ezt a rendkívül mélyen személyes élményt, ami olyan erőteljesen kötheti őt össze a babával és az anyával.

Forrás: Bellybelly