Miért költözzenek a testvérek közös szobába?

"Lakva ismeri meg egymást az ember" - tartja a közmondás. Vajon igaz ez a testvérekre is?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 31. Gyarmati Orsolya

“Lakva ismeri meg egymást az ember” – tartja a közmondás. Vajon igaz ez a testvérekre is?


Lehet, hogy néhány szülő fejcsóválva reagál arra a gondolatra, hogy tegyük a testvéreket közös szobába. Egy kisebb lakásban nincs más választásunk. Ha több szoba áll rendelkezésünkre, akkor sem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha gyermekünk a kiságy után rögtön külön helyiségben, testvéreitől elszeparálva találja magát. Összegyűjtöttünk néhány érvet amellett, miért jó közös szobán osztozni a tesókkal.

Közelebb kerülnek egymáshoz

Az együtt töltött idő összekovácsolja a testvéreket. Ahogy idősödnek, a különböző közösségekben más rendszer szerint telik a napjuk, másféle élményekkel térnek haza. Azzal, hogy egy szobában laknak lehetőséget adhatunk nekik arra, hogy az ébredés utáni percekben, elalvás előtti beszélgetésekben, kis huncutkodásokban együtt legyenek, közös élményeket szerezzenek, megosszák egymással, amit fontosnak éreznek. Ezt a tapasztalatot külön szobában élve nehezebben tudnánk biztosítani számukra.

Vigyáznak egymásra

Ha két vagy három gyermek lakik egy szobában, a bolondozás mellett figyelni és vigyázni is tudnak a testvérükre. Ha a legkisebb felébred, mert rosszat álmodott, a szülei ágya helyett, lehet, hogy biztonságos érzést ad neki a nagyobb tesó mellé bújni. Ha az egyik gyermek megbetegszik éjszaka és nem tud nekünk szólni, csak testvéreinek, ők figyelmeztetni tudnak minket. Ezek az események megtanítják gyermekeinket arra, hogy felelősek egymásért és erősíti közöttük a testvéri köteléket. Ezt az odafigyelést nem csak otthon, hanem házon kívül is megtartják. Hasznát vehetjük a nagyobbak természetes gondoskodásának a játszótéren vagy közös vásárlásnál is, de ne felejtsük el, hogy mi vagyunk a szülők és ők a gyerekek, miénk a felelősség.