Miért lesz a gyerek szélsőséges?

Szakpszichológus szerint az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pszichológus
2015. november 24. Aipmilo

Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé váljon és terrorista szervezetekhez csatlakozzon – jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.


    Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni őket. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terrorista harcosként tér vissza a szülőföldjére.
    A klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, hogy ezek a fiatalok sok frusztrációt éltek át (például a bőrszínük miatt), és gyakran gettókban nevelkedtek. Ezt a dühöt jól meg tudják lovagolni a terrorista szervezetek, amelyek azt ígérik nekik, hogy a saját kezükbe vehetik az irányítást és igazságot tehetnek.
    A gyermekhadseregekről Rendes Kriszta azt mondta: azok még veszélyesebbek lehetnek, mert ott gyakorlatilag “robotokká” változtatják a katonákat, akik között háromévesek is vannak. A gyerekek valószínűleg nem is tudják, mi történik velük, és azzá válnak, amivé nevelni akarják őket.
    A szélsőségessé vált gyermekek és fiatalok számára nincs igazán visszaút a társadalomba – fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek kísérleteznek a “deradikalizálással”. Ez azonban nagyon összetett folyamat, a gyógyszeres kezeléstől a szociális munkáig sok mindent magában foglal, tulajdonképpen hasonlít egy kábítószeres elvonókúrához, hiszen a résztvevőket teljesen elszigetelik a külvilágtól – mondta.

(MTI)