Miért nem jársz templomba, ha keresztény vagy?

Ezékiel próféta könyvében olvashatunk arról, milyen gonosz hely lett Jeruzsálemből, olyannyira, hogy az még a bálványimádó szomszédos települések számára is szégyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. április 06. Gyarmati Orsolya

Ezékiel próféta könyvében olvashatunk arról, milyen gonosz hely lett Jeruzsálemből, olyannyira, hogy az még a bálványimádó szomszédos települések számára is szégyen.


A gyakorló keresztények könnyen találhatják magukat hasonló helyzetben – írja a Life Site News – azon keresztények miatt, akik nem járnak templomba. A Pew Kutatóközpont szerint 2015-ben az USA-ban kötött házasságok aránya tovább csökkent. Ez azt jelenti, hogy nőtt azon gyerekek száma, akik egyszülős háztartásokban nevelkednek. A National Marriage Project vezetője, W. Bradford Wilcox szerint „a házasság az érzelmi stabilitás és biztonság egyedülálló szintjét képes nyújtani” a gyerekeknek.

A szociológusok évek óta próbálják megállapítani, mi vezetett a házasságok ilyen mértékű elértéktelenedéséhez, a gyors és gyakori válásokhoz. Sokra nem jutottak eddig.

Wilcox és kollégája, Nicholas H. Wolfinger az Utahi Egyetemről egy igen fontos szempontra mutatnak rá, nevezetesen arra a hatalmas váltásra, ami a nyugati társadalmakban a házassághoz való hozzáállást illeti. Az egyéniség kifejezése, a meggyengült kapcsolat a nemek között, a házasság értékének csökkenése mind hozzájárultak a jelenlegi helyzet kialakulásához.

És itt kezd érdekessé válni a dolog. Wilcoy és Wolfinger megjegyzi, mennyire kevés lett mára az olyan közösségek, intézmények száma, amelyek egykor társadalmi szolidaritást, erkölcsi iránymutatást, anyagi támogatást, valamint családbarát szociális hálót biztosított tagjai számára, amelyek hozzájárultak a családi élet és a házasság erősségéhez.

ÉS hogy melyik az az intézmény, amely a történelem során a gerincét adta a családnak? Természetesen az egyház. Az elmúlt 40 évben az USA-ban 26 százalékra esett a rendszeresen (havonta többször) templomba járók száma. Ezen az arányon pedig csak rontanak azok, akik keresztényeknek mondják magukat, de nem mennek el a templomba. Ők a „névleges” hívők, akik még hitetlen „szomszédaik” szintjét sem érik el. És ez ma is ugyanúgy szégyen és tragédia, mint régen.

Forrás: Life Site News (via)