Miért rémálom a karácsony az ekcémásoknak?

Központi fűtés, egészségtelen nasik, szintetikus anyagú csini ruhák… az érzékeny bőr legnagyobb ellenségei. Karácsonykor nagyon sokan szenvednek még a szokottnál is jobban az ekcémától…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ekcéma
2015. december 13. Gyarmati Orsolya

Központi fűtés, egészségtelen nasik, szintetikus anyagú csini ruhák… az érzékeny bőr legnagyobb ellenségei. Karácsonykor nagyon sokan szenvednek még a szokottnál is jobban az ekcémától…


A hideg ellenére Lauren Whittleton és férje, Chris úgy döntöttek, nem kapcsolják be a központi fűtést, mivel kétéves kislányuk, Ellora párhónapos kora óta súlyos ekcémában szenved, s minden olyan körülmény, ami szárítja a bőrét, azonnali reakcióhoz vezet.

„Csak akkor kapcsoljuk be a fűtést, ha már tényleg nagyon hideg van. Nagyon fázunk, de inkább jól felöltözünk, mint hogy Ellora szenvedjen”, mondta Mrs. Whittleton a Telegraphnak.

A karácsony nagyon sok Ellorához hasonló embernek nehéz időszak. Egy brit felmérés során 500 olyan szülőt kérdeztek meg, akiknek a gyereke ekcémában szenvedett. Ekkor derült ki, mennyire nehezek az ilyen betegek számára a téli hónapok, különösen a karácsony.

Az Egyesült Királyságban minden ötödik gyerek ekcémás. Az egyik legkomolyabb kockázati tényező a központi fűtés, amely szárító hatása miatt elviselhetetlenné teszi sok ekcémás számára az életet. Rendkívül rosszat tesz még a gyorsétel, a különböző – főleg karácsonykor fogyasztott – nassolnivaló, a tojásos, mogyorós ételek, a rágcsa, az édesség és a tejes italok, amelyek mind rosszabbá teszik az ekcémás tüneteket.

Rendkívül gyakori az a jelenség is, amikor a gyerekek jelmezekbe öltöznek, vagy – különösen a lányok – olyan (szintetikus anyagból készült) ruhákba, amelyek rendkívül irritálóak a bőrnek.

’A száraz bőr okozta problémák és az ekcéma egyre több brit gyereket érint”, mondja Dr. Majella Lane, az UCL Bőrkutató Csoport vezetője. A szakember szerint, miközben a központi fűtés melegen tartja a lakásokat, súlyosan szárítja a bőrt, ami főleg a kisebb gyerekeknél okoz problémát. „Az egészségtelen étrend és a bőrt irritáló ruhák is nagyon sok tünetet okoznak. Ha egy gyereknél több tényező is jelen van, az rettentő kellemetlen és fájdalmas következményekkel járhat.”

Forrás: Daily Mail (via)