Miért utál az anyósom?

„Azt mondja, utál.” „A harmadik randink után az anyósom közölte, hogy nem tudja miért, de ki nem állhat. Titokban házasodtunk össze négy éve." „Nem kell, hogy szeressen, csak tartsa tiszteletben a gyereke választását”. Ezeket az anyósokról szóló tapasztalatokat különböző fórumokon olvastam. Úgy gondoltam, ideje rákérdezni, mi áll az anyósgyűlölködés hátterében?  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyai szeretet
2015. július 23. Csontos Dóra

„Azt mondja, utál.” „A harmadik randink után az anyósom közölte, hogy nem tudja miért, de ki nem állhat. Titokban házasodtunk össze négy éve.” „Nem kell, hogy szeressen, csak tartsa tiszteletben a gyereke választását”. Ezeket az anyósokról szóló tapasztalatokat különböző fórumokon olvastam. Úgy gondoltam, ideje rákérdezni, mi áll az anyósgyűlölködés hátterében?


Utál az anyósom, de nem értem miért. Szeretem a fiát. Tisztelem. Igyekszem a kedvére tenni, de az anyja kitartóan próbál elüldözni továbbra is. Ő azt mondja, én beszélem be magamnak. Túl érzékeny vagy – mondja.

Annak idején úgy képzeltem olyan anyósom lesz, aki szeret, akivel új dolgokat élhetek meg. Úgy éreztem, lesz egy pótanyám, aki segít majd megtanítani, hogyan készítsem el fia kedvenc főztjét. Ehelyett kaptam egy olyan anyóst, aki utál. Aki nem tudja megmagyarázni, hogy miért, de utál. Azt hittem egyedül vagyok, de mikor rákérdeztem családi és baráti körben, mindenkitől azt a választ kaptam: „az én anyósom is ilyen volt.” De miért? Kedves anyós, miért vagy ennyire ellenszenves a gyermeked szerelmével?

Igen, értem, hogy „neked csak ő van”, érzem, hogy „védeni szeretnéd”. De miért utálsz egy olyan lányt/fiút, aki csak szeretni szeretné a gyermeked? Értem, hogy szerinted ő nem illik hozzá. De gondolj bele, ő szereti a választottját? Őszintén válaszolj! Boldog vele? Mosolyog, mikor együtt vannak? Ha idegenekként látnád őket, azt mondanád, hogy szerelmesek? Akkor meg?

Sok cikk azt tanácsolja a szerelmes fiataloknak, hogy nyugodjanak meg, majd az esküvő után jobb lesz a helyzet. Az egyik komment így szólt: „Éreztem, hogy anyósomnak nem vagyok a szíve csücske, de nem adta különösebb jelét. Elérkezett életünk nagy napja, amit az anyós úgy koronázott meg, hogy SMS-ben leírta mennyire utál, és, hogy tönkre fogom tenni a gyermeke életét.”

A többi hozzászóló sok erőt és nemtörődömséget kívánt. Egy válaszadó viszont így reagált: ennél csak rosszabb lesz a helyzet, ha megérkezik a gyerek… 

Csak ismételni tudom magam: miért? Ja, hogy te tudod, hogy a későbbiekben ennek rossz vége lesz? Honnan? Mindenkinek vannak hibái, mindnyájan csiszolódunk a másikhoz. Nem védheted a gyerekedet anyatigrisként élete végéig. És, ha rossz vége lesz? Akkor mi van? Abból fog tanulni. Legalább tudni fogja, mire figyeljen majd a későbbi kapcsolataiban. Nézzük a jó oldalát! De addig is, hadd legyenek boldogok a fiatalok!

Kérlek, ne fenyegesd, hogy ha összeköti a kedvesével az életét, akkor téged többet nem lát. Születendő unokádnak pedig légy szerető nagymamája. Egy olyan nagyi, aki nem utálja az anyukáját / apukáját.

Én olyan anyóst kívánok mindenkinek, köztük magamnak is, aki szeret. Aki támogatja a kapcsolatot, és nem azt mondja, hogy „ezzel a nővel / férfival csak a gond van”. Ez a nő / férfi szereti a gyereked. És szeretne téged is, ha hagynád. Ne aggódj, nem a helyedre pályázom.