Milyen a tudatos szülő?

Manapság olyan divatos a "tudatos" szót használni, szinte mindenre rá lehet már húzni ezt a jelzőt. De vajon mit is jelent ez pontosan a gyereknevelésben? És egyáltalán, miért fontos, hogy tudatosak legyünk szülőként?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 02. Gyarmati Orsolya

Manapság olyan divatos a “tudatos” szót használni, szinte mindenre rá lehet már húzni ezt a jelzőt. De vajon mit is jelent ez pontosan a gyereknevelésben? És egyáltalán, miért fontos, hogy tudatosak legyünk szülőként?


Vannak dolgok, amiket anyaként ösztönösen csinálok. Vagy azért, mert évmilliók óta kódolva van bennem (pl. ránézek az újszülött kisbabámra és minden áron -akár az életem árán is- meg akarom őt védeni), vagy azért, mert a testem így van összerakva (pl. a szülés után pár nappal beindul a tejtermelés) vagy pedig azért, mert ezt a mintát hozom magammal a saját gyerekkoromból.

Míg az első kettő nemigen írható felül, a hozott viselkedésmintákat igenis meg lehet változtatni. És itt van óriási szerepe a tudatosságnak!

Mert lehet, hogy olyan mintákat hozunk magunkkal, amelyek nem jók, nem helyesek, de olyan mélyen élnek bennünk, hogy nem is ismerjük fel őket. Vagy fel sem merül, hogy máshogy is lehetne. Pedig igenis lehet! Csak az első lépést nagyon nehéz megtenni: felismerni, hogy valamin változtatnunk kell. Persze, utána sem könnyű sétagalopp, de ahhoz már lehet eszközöket keresni.