Milyen szülő az, aki az autóban felejti a gyermekét?

Ahogy beköszönt a meleg, sajnos szaporodnak az olyan tragiédiák, amelyek során szülők felejtik a gyorsan felforrósodó, álló autóban gyermeküket. Hogyan fordulhat elő ilyesmi? - kérdezzük ilyenkor fejcsóválva. Az alábbi cikkben egy anya osztja meg velünk saját történetét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 30. Gyarmati Orsolya

Ahogy beköszönt a meleg, sajnos szaporodnak az olyan tragiédiák, amelyek során szülők felejtik a gyorsan felforrósodó, álló autóban gyermeküket. Hogyan fordulhat elő ilyesmi? – kérdezzük ilyenkor fejcsóválva. Az alábbi cikkben egy anya osztja meg velünk saját történetét.


“A fiam 10 napos, a lányom 18 hónapos volt, az agyamat pedig úgy borította a fáradtság és kialvatlanság köde, mint egy nagy, nehéz takaró. A napok és éjszakák egybefolytak, a fiam kizárólag a karomban tudott aludni, a lányomat még mindig szoptattam, párhuzamosan újszülött kisöccsével. És a lányom sem volt hajlandó aludni.

Emlékszem, épp hazafelé tartottunk autóval, WC-re kellett mennem, a lányom sírt, a telefonom csöngött, én pedig megfeledkeztem a kisfiamról, aki kivételesen aludt a hátsó ülésen a babahordozóban. Megfeledkeztem róla, mert négy másik dologra figyelmet közben, és ha nem jeleznek feszülő melleim, hogy itt az ideje szoptatni, valószínűleg elfelejtem kivenni a kisbabámat az autóból.

Hadd áruljak el valamit: Nem vagyok tökéletes anya, de igyekszem a tőlem telhető legtöbbet kihozni magamból. Szeretem a gyerekeimet, és abban a pillanatban, hogy várandós lettem, megértettem, hogy kihordani és életet adni egészséges kisbabáknak áldás, és nem olyasmi, ami mindenkinek megadatik.

Azok a szülők, akik túl hosszú ideig feledkeztek meg a kisbabáikról, akik végül meghaltak a felforrósodott autókban, soha de soha nem fognak maguknak megbocsájtani. Természetesen nincs mentség arra, ha valaki ilyet tesz, ám az is tény, hogy sokszor valóban könnyű megfeledkezni egy alvó kisbabáról: elég hozzá néhány átvirrasztott éjszaka, egy üvöltöző főnök, egy utolsó pillanatog halogatott munka.

S hogy mit lehet tenni, hogy soha de soha ne következhessen be ilyen tragédia?

1. Mindig tegyük a pénztárcánkat, a kulcsunkat és / vagy a telefonunkat a hátsó ülésre, mert sajnos ezeket jobban észben tartjuk mint bármi mást. És noha a gyerekeink összehasonlíthatlanul fontosabbak ezeknél a dolgoknál, amikor nagyon fáradtak vagyunk, hajlamosak vagyunk hibákat elkövetni.

2. Beszéljünk a gyerekekhez: ha fáradtak vagyunk, beszéljünk a hátsó ülésen utazó kicsikhez folyamatosan, még akkor is, ha még csak kisbabák. Így egészen biztosan nem feledkezünk el róluk, amikor kiszállunk az autóból.

3. Ébresztő: állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkon

Összefoglalva: ha úgy érezzük, nem vagyunk szellemi magaslataink csúcsán, találjunk ki valamit – bármit! – hogy ne történhessen meg a tragédia. Mert valószínűleg azok a szülők, akik ott felejtették a gyerekeiket a hátsó ülésen, korábban maguk is azt gondolták, hogy ilyesmi velük soha de soha nem fordulhat elő…”