Mindannyian boldogságkeresők vagyunk

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom bemutatta Skrabski Árpád és Kopp Mária közös művének, a Boldogságkeresés útjai – Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig című könyvnek a javított és bővített kiadását. A könyvet a szerzőpáros lánygyermekein és a művet kiadó Heti Válasz kiadó munkatársain kívül Bagdy Emőke pszichológus, professzor emeritus, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Túry Ferenc családterapeuta méltatta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 01. Mandíner Család

A Magyar Tudományos Akadémián tartott könyvbemutató és minikonferencia házigazdája Székely András, a rendezvényt szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom volt elnöke, a könyv szakmai lektora volt.

A meghívottak közül először Borókai Gábor, a kötetet megjelentető Heti Válasz könyvkiadó vezetője mondta el, hogy miért döntöttek a könyv kiadása mellett; majd Skrabski Fruzsina, a szerzőpáros lánya, a Mozgalom jelenlegi elnöke ismertette a művet. Ezt követően Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese és a bemutatott könyv szerkesztője, majd a szerzőpáros másik lánya, Skrabski Luca osztotta meg a gondolatait a résztvevőkkel.

A könyvbemutató minikonferenciával folytatódott, ahol a boldogságkeresés témakörénél maradva előadást tartott Bagdy Emőke pszichológus, professzor emeritus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója; Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője; Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Túry Ferenc családterapeuta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet vezetője, Kopp Mária egykori munkatársa.

Borókai Gábor, a kötetet megjelentető Heti Válasz könyvkiadó vezetője elmondta, hogy számos okuk volt a könyv kiadására: egyrészt a kiadó munkatársa szerkesztette; másrészt eddig Skrabski Fruzsinával csak pozitív tapasztalatú együttműködéseik voltak; harmadrészt bensőséges viszonyt ápoltak Kopp Máriával, szerették egyéniségét és elismerték szakmai munkásságát, rendszeresen felkérték nyilatkozni a magyarság lelkiállapotáról; és nem utolsó sorban azért, mert magánszemélyként és kiadóként ők maguk is keresik a boldogságot.

happiness-quote

A főszerkesztő úgy fogalmazott: a boldogság egy út, amelynek minden pillanatáért meg kell küzdenünk; és ha ebben a küzdelemben megtaláljuk önmagunkat, akkor a környezetünket is jobban el tudjuk fogadni; és ha meg tudjuk találni a jót a körülöttünk élőkben, akkor hozzájárulhatunk egy boldog ország létrejöttéhez – ehhez a kereséshez ad útmutatót ez a könyv. A mű tehát „kézikönyv kezdőknek és haladóknak ahhoz, hogy jobban értsük és szeressük egymást”, az együttélés mikéntjéről szól, mindenféle kapcsolat alakításához segítséget ad – zárta beszédét.

Skrabski Fruzsina, a szerzőpáros gyermeke, a rendezvényt szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke elmondta: ez a könyv szülei munkásságának összegzése, amely ötvözi orvos-pszichológus édesanyja tudományosságát és mérnök-szociológus édesapja filozófiáját. Ezért szülei halála után elhatározta, hogy nem csak a mozgalmat, hanem ezt a könyvet is „feltámasztja”. Elárulta, hogy a könyv eredetileg rövidebb és kissé más hangvételű volt, az új kiadásban elhagyták a diákok írásait, helyette a szerzők egyéb írásaiból emeltek be részeket. Több kiadót is megkerestek és végül a Heti Válasz, mint a legmegbízhatóbb kiadó mellett döntöttek. A szerzők lánya szerint ez a könyv egy praktikus olvasmány, amely kommunikációs mintát ad a mindennapokhoz, és tanácsokat ahhoz, hogy miként lehet boldogan élni, párban, családban, közösségben.

A cikk itt folytatódik!