Minden, amit az őssejttárolással kapcsolatban tudni kell

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 28. Gyarmati Orsolya

 

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű.


Vannak, akik egyértelműen pártolják és vannak olyanok is, akik számára nem egyértelmű a válasz. A sok ellentmondásos álláspont mellett nézzük végig a tényeket és próbáljunk meg eligazodni ebben a kérdéskörben körültekintően és hitelesen, hogy gyermekünk, családunk számára a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

A világon eddig több mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. Ma az őssejteket több mint 70, elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák – kezelésében használják.

Milyen típusú transzplantációk léteznek?

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejt alapú regeneratív orvoslás. Napjainkban folyamatosan bővül az őssejt terápián alapuló kezelési lehetőségek köre: az EBMT (Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) 2009-es adatai szerint az elvégzett transzplan-tációk kétharmada saját, azaz autológ, egyharmada pedig allogén transzplantáció volt.

Az allogén transzplantáció a donortól származó őssejtek felhasználását jelenti. Privát bankok esetében az allogén átültetéseknél a donor egy családtag, akinek már letárolásra került a mintája – lehetőség szerint a testvértől levett őssejteket használják fel. Közösségi őssejtbankoknál a donor egy közös adatbázisból kerül kiválasztásra. Ezzel szemben az autológ transzplantáció során a beteg saját őssejtjei kerülnek felhasználásra, melyek 100%-osan megegyeznek a beteg szervezetével.

Milyen őssejt nyerhető ki a köldökzsinórból?

Jelenleg a köldökzsinórból kétféle típusú őssejtet nyernek ki: a vérképző (hemopoetikus) őssejteket a köldökzsinórvérből, és a szöveti eredetű, mesenchymális őssejteket, melyek a köldökzsinór szövetben találhatóak.

A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A transzplantáció autológ és allogén módon is történhet. A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben, a Wharton-kocsonyában (és kisebb mennyiségben a köldökzsinórvérben is előfordul).