“Minden gyermeknek családban van a helye!”

“Minden gyermeknek családban van a helye!" Ez az ÁGOTA Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család -és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága most induló, közös, országos kampányának jelmondata. A májusig tartó program célja az örökbefogadás, illetve a nevelőszülőkhöz kerülés népszerűsítése, ami többek között azért is aktuális, mert 2014-től a kormány a lehető legtöbb állami gondozott gyermeket szeretné intézményen kívül, nevelő- illetve örökbefogadó szülőknél elhelyezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 22. Gyarmati Orsolya

“Minden gyermeknek családban van a helye!” Ez az ÁGOTA Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család -és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága most induló, közös, országos kampányának jelmondata. A májusig tartó program célja az örökbefogadás, illetve a nevelőszülőkhöz kerülés népszerűsítése, ami többek között azért is aktuális, mert 2014-től a kormány a lehető legtöbb állami gondozott gyermeket szeretné intézményen kívül, nevelő- illetve örökbefogadó szülőknél elhelyezni.


Az új intézkedés célja az lenne, hogy minél több gyermek kerülhessen nevelő-, illetve örökbefogadó szülőkhöz az állami intézmények helyett. Az adatok szerint évente 750-800 gyermeket fogadnak örökbe, és jelenleg 12600 gyerek él nevelő- és örökbefogadó szülőkkel, miközben az állami intézmények 21500 gyermekről gondoskodnak. Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár  egy múlt heti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy jó lenne az örökbefogadó családok és a nevelőszülők számát minél jobban növelni, ezért döntöttek úgy, hogy 12 év alatt lehetőleg minden gyermek találjon családra – a már intézetben élő és a beadandó gyerekek egyaránt.

A kormány átláthatóbbá tette az örökbeadás szabályait, jár már gyes az örökbefogadott gyermekek után is, és kiemelt támogatást kapnak az örökbefogadással foglalkozó civil és egyházi szervezetek. Soltész Miklós azt is fontosnak tartja, hogy az örökbefogadások számának növelésével az abortuszok száma is csökkenthető. Hazánkban tavaly 36 ezer terhességmegszakítás történt.

Az ÁGOTA Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) most az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család -és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatásával indítja útjára az örökbefogadás, a nevelőszülői hivatásvállalás és az élet szentsége védelmének népszerűsítését. A május elejéig tartó országos médiakampány, valamint a hozzá kapcsolódó, minden megyeszékhelyet érintő konferenciasorozat a családba fogadás fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

Lapunk megkereste Kothenz Jánost, az ÁGOTA Alapítvány igazgatóját, aki kérdésünkre elmondta: “Nagyon fontos megkülönböztetni a nevelőszülőt az örökbefogadó szülőtől, mivel sokan sajnos gyakran egymás szinonimájaként használják a két kifejezést. Örökbefogadásról akkor beszélünk, amikor a családba kerülő gyermek státusza nem különbözik a szülők saját gyermekeitől, és a gyermek nem fog visszatérni vér szerinti családjához. Az átmeneti nevelésbe vett gyermekek ugyanakkor nevelőszülőkhöz kerülnek, és ebben az esetben a gyermeknek van módja, lehetősége, reménye arra, hogy amikor azok a körülmények, amik miatt kikerült a családból korrigálódnak, megoldódnak, visszakerül a vér szerinti családjához.”

A tudatos nevelőszülői hálózat fejlesztése nem csak egy adott szolgáltató, hanem minden egyes gyermekvédelmi szakellátásra hivatott intézmény feladata. Sajnos hazánkban egyre későbbre tolódik az az életkor, mire egy gyermek megfelelő szakellátást kap, és ez bizony minden ember felelőssége, mondta az ÁGOTA Alapítvány igazgatója, hiszen az úgynevezett kései bekerülőknél, az alapellátás, a szakellátás, a tudatlanság, a tájékozatlanság, a közömbösség okán nem kapnak időben segítséget a veszélyeztetett gyerekek.

“Tulajdonképpen semmi új nincs abban a programban, amit most a kormány kezdeményezett, hiszen az örökbefogadás, illetve a nevelőszülőkhöz kerülés már 1997 óta szabályozott. A különbség ott van, hogy a kormány most oda tette a hangsúlyt, ahol annak igazán helye van”, fogalmazott Kothencz.

Hasonló kezdeményezésre már volt példa, hiszen tavaly tavasztól őszig az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója a Dél-Alföldön, Bács-Kiskun megyében és Csongrád megyében szervezett programokat az örökbefogadás jegyében. A kezdeményezés sikerességét jelzi, hogy a térségben megnégyszereződött az egy évvel korábbihoz képest az örökbefogadási kedv, illetve a nevelőszülői hivatásvállalás.

Kérdésünkre, hogy korábban mi tartotta vissza az embereket attól, hogy nehéz sorsú gyermekeknek adjanak esélyt a családban történő nevelkedésre, Kothencz János elmondta: “Hazánkban sok olyan fogalom, jelenség, csoport létezik, amelyekkel kapcsolatban a társadalmi vélemény rendkívül szűklátókörű és negatív. Az állami gondozottakról sokan még mindig azt gondolják, hogy ők büntetésből kerültek ezekbe az intézményekbe. Rendet kell tenni a fejekben, hiszen az, hogy ezek a gyerekek kikerültek a családjukból, az nem bűn, hanem seb, állapotuk pedig kényszer, amelynek a ők nem okozói, hanem az áldozatai. Éppen ezek mentén alakul ki ezekben a gyerekekben bizalomhiány, amit kizárólag a családi közösségben lehet gyógyítani. Ha csak annyit elérünk a kampánnyal, hogy egyetlen gyerek is családba kerüljön, már megérte. Ha ez sok száznak, vagy sok ezernek sikerül, akkor pedig jól tesszük a dolgunkat!”