Minden kullancs veszélyes?

A legtöbb embernek van némi ismerete arról, milyen veszélyeket rejthet magában egy kullancs csípése, azonban kevéssé ismertek a hatékony megelőzési módszerek, vagy a helyes eljárások, ha már megtörtént a baj.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. augusztus 22. Vajda Boglárka

A legtöbb embernek van némi ismerete arról, milyen veszélyeket rejthet magában egy kullancs csípése, azonban kevéssé ismertek a hatékony megelőzési módszerek, vagy a helyes eljárások, ha már megtörtént a baj.


Magyarországon a legtöbb kullancs április-június és szeptember hónapban fordul elő. Jellemzően a hegységekben, magas aljnövényzettel bíró területeken több a kullancs, mint máshol, de kedvelik a városi parkokat és otthon a kertben is jól érzik magukat. Bőrünkön könnyen megkapaszkodik, majd rajta mikroszkopikus sebet ejtve az emberi vért használja fel saját szervezete számára táplálékul.

Mire figyeljünk?

Ha a szabadba kívánkozunk, érdemes pár hasznos dologra odafigyelni, amivel könnyedén megelőzhető, hogy kullancsot szedjünk össze. Fontos a bozótos területek kerülése, a reggeli párás idő helyett inkább a szárazabb időszakban keljünk útra. A ruházkodás is kiemelt szerepet kap. Hosszú nadrág és felső viselése ajánlott, amely lehetőség szerint az alsóbb ruharétegek alá legyen betűrve, valamint a sapka viselése és hosszú hajú lányoknak a haj kontyba tűzése javasolt. A forgalomban lévő DEET (n,n diethyl-m-toluamide) tartalmú kullancsriasztók is hozzájárulnak a paraziták távol tartásához. Egy-két óránként alkalmazásuk megismétlendő a megfelelő hatás eléréséhez, azonban ügyelni kell arra, hogy csak a behatolási kapuként szóba jövő testrészeket lássuk el riasztóval a toxicitás elkerülése végett.  Otthon, ha hazaértünk a szabadból, érdemes átvizslatni gyermekünket, különös gondot fordítva a hajlatokra, rejtett testtájakra.

Ha mégis kullancsra bukkanunk csemeténkben, ne essünk pánikba, otthon könnyűszerrel eltávolítható a parazita. Szemünk előtt kell tartani, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsuk, a legjobb a patikában kapható acélból készült rugós kullancscsipesz használata. Az eltávolítás a lehető legkíméletesebb módon, a kullancs összenyomása nélkül történjen, mert az a kullancsot öklendezésre készteti, amely során a gyomortartalma könnyedén a sebbe jut. Ne próbálkozzunk az élőlényt semmilyen krémmel, olajjal, alkohollal kenegetni! Ha mégsem sikerülne teljes egészében kiemelni a kullancsot, ne kezdjük el minden áron kierőltetni a bent ragadt részeket, azonban bőrpír vagy hámhiány esetén helyileg fertőtlenítő oldattal tisztán kell tartani a sebet (például Betadine oldattal).

Mikor gyanakodjunk Lyme-kórra?

Magyarországon kb. 20 féle kullancs él, nem mindegyik terjeszt emberre is veszélyes betegséget. Hazánkban a Lyme-kór a leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség. Magyarországon évente hozzávetőlegesen 1000 esetet regisztrálnak.

Folytatás a Képmás magazin honlapján.

Szerző: Dr. Szalbot Orsolya csecsemő- és gyermekgyógyász