Minden negyedik gyerek magányos a családjában

A családok közel felében mindkét szülővel, de ha egy gyereket valami bánt, tízből öt csak az anyukájához fordul. Minden negyedik egyáltalán nem talál szövetségest, és senkivel nem osztja meg bánatát otthon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adatok
2016. július 14. Csontos Dóra

A családok közel felében mindkét szülővel, de ha egy gyereket valami bánt, tízből öt csak az anyukájához fordul. Minden negyedik egyáltalán nem talál szövetségest, és senkivel nem osztja meg bánatát otthon.


A SOS Gyermekfalvak felmérésében 163 budapesti gyereket kérdeztek meg arról, ki milyen feladatokat végez a családban, hogy kivel beszélgetnek a gyerekek otthon. A családok közel felében mindkét szülővel, de ha egy gyereket valami bánt, tízből öt csak az anyukájához fordul. Minden negyedik egyáltalán nem talál szövetségest, és senkivel nem osztja meg bánatát otthon, ezek a gyerekek nem a családtagjaikkal beszélnek problémáikról.

A családok negyedében az anya a titkok kizárólagos őrzője, szintén negyedében anya és apa együtt. Minden harmadik családban felváltva mesélnek a szülők, a többi esetben az anya.

A felmérés fő megállapítása nem meglepő: a családok többségében a klasszikus női-férfi szerepek szerint az anya főz, mos, takarít, az apa szerel és sportol a gyerekkel, de tíz családból három-négyben már nem csak az anyára hárulnak a háztartással és gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok.

Bár kiemelkedően magas arányban a nők vannak kapcsolatban a gyerek köznevelési intézményével (64,4 százalékában csak ők járnak szülőire), minden negyedik családban apa is ott ül már időnként az értekezleteken. Jellemzően a családok többségében csak az anya viszi orvoshoz a gyereket (57,7 %) és marad otthon vele (50,9 %), ő takarít kizárólag (57,1 %) és készít reggelit (53,4 %). A családok közel felében azonban apa is segít a főzésben, elmegy ruhát venni a gyerekkel, zsúrra, koncertre és játszótérre viszi. A családok 60,7 százalékában a bevásárlást is közösen végzik a szülők. A férfiak az elromlott dolgok megjavításában járnak élen, leginkább csak ők szerelnek a családban (68,7 %) és a gyerekkel való sportolásban aktívabbak az anyáknál.

A nagyszülők legnagyobb segítséget a beteg gyerek otthoni ápolásában jelentenek: minden negyedik családban ők maradnak otthon az unokával.