Minden ötödik kismama szülés előtti depressziótól szenved!

Bevallom őszintén, én eddig csak a szülés utáni depresszióról hallottam. Nekem – legalábbis én úgy éreztem- nem volt benne részem, de több barátnőmön tapasztaltam, hogy bizony a baba világra jöttét követő napok, hetek, hormonálisan teljesen felborították a lelküket és a szellemüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
9 hónap
2016. április 27. Vajda Boglárka

Bevallom őszintén, én eddig csak a szülés utáni depresszióról hallottam. Nekem – legalábbis én úgy éreztem- nem volt benne részem, de több barátnőmön tapasztaltam, hogy bizony a baba világra jöttét követő napok, hetek, hormonálisan teljesen felborították a lelküket és a szellemüket.


Most, három kismama van a közelemben. Mindhárom – valami érdekes egybeesés következtében- a negyedik hónapban van. Nem tudom, hogy ez-e az oka, vagy ez valamiféle különleges egybeesés, mégis azt tapasztalom mindhármuknál, hogy levertek, fáradtak, rosszkedvűek, talán kimondhatom, hogy depressziósak.

Számomra a depresszió mindig egy „mondvacsinált” betegség volt. Mindig azt éreztem: micsoda luxus, szedd össze magad! Aztán természetesen rájöttem, hogy létezik ez a betegség, sőt, sajnos való igaz, hogy akik ebben szenvednek, sokszor gyógyszerhez kénytelenek fordulni…de nem akarok eltérni az eredeti gondolatmenettől.

Van három kismama ismerősöm, akik babát várnak. Morcosak, kedvetlenek, levertek.  Mindig, amikor találkozunk. Van több gyerekes közöttük, és van, aki most várja az elsőt. Elgondolkodtam, hogy vajon létezhet-e szülés előtti depresszió?

Kicsit utánaolvastam a témának és megtudtam, hogy igen, létezik.

Egy brit alapítvány ezer nő körében végzett kutatása azt mutatja, hogy tízből két nő még terhessége alatt levertté és rosszkedvűvé válik.

Ennek okai lehetnek például:

– a munkahelyi nehézségek

– a hormoningadozások

– az orvosi vizsgálatok okozta stressz

Ráadásul, nem egy ritkán előforduló problémáról beszélünk, hanem nagyon is gyakori a kismamák körében. Egy felmérés szerint ugyanis minden ötödik nőt érint a terhesség alatti depresszió, ám közülük kevesebb, mint 14% fordul orvoshoz problémájával.

A kezeletlen depresszió a szülés után is folytatódik, és viselkedésbeli problémákat okozhat a gyermeknél is, valamint visszavetheti kognitív és nyelvi fejlődésüket.

Nem szabad annyiban hagyni a problémát tehát azzal a felkiáltással, hogy „majd elmúlik”, küzdeni kell ellene.

Néhány tipp, ha úgy érzitek szülés alatti depresszióban szenvedtek:

1. Kérjétek meg partnereteket, hogy legyen megértőbb, magyarázzátok el neki a hangulatváltozásotok és rosszkedvetek okait.

2. Állítsatok fel egy családtagokból és barátokból álló kapcsolati hálót, hogy fel tudjatok valakit hívni, beszélgetni!

3. Többször járjatok kikapcsolódni!

4. Fontos az is, hogy ne kritizáljátok agyon magatokat!

5. Próbáljatok bízni magatokban, és úgy érezni, hogy jól csináljátok a dolgokat!

6. Menjetek el minden vizsgálatra és beszéljetek a szülésznővel, tervezzétek meg előre a szülési szabadságot és próbáljátok meg egy pár héttel a kiírás előtt abbahagyni a munkát!

7. Végül pedig: Forduljatok orvoshoz, ha több mint 5-7 napon keresztül rosszkedvűnek érzitek magatokat!