Mindent a méhen kívüli terhességről

A terhesség jellemzően a legboldogabb időszak egy pár életében. A fogantatás tudatosulása után határtalan boldogság, majd egy pici aggodalom következik, hogy biztosan minden rendben legyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 03. Gyarmati Orsolya

A terhesség jellemzően a legboldogabb időszak egy pár életében. A fogantatás tudatosulása után határtalan boldogság, majd egy pici aggodalom következik, hogy biztosan minden rendben legyen.


Ám sajnos vannak olyan esetek, amikor a boldogságot egy hirtelen jelentkező, erős fájdalom szakítja meg, és kiderül, hogy az embrió nem a méhüregben, hanem azon kívül helyezkedik el.

Mi az a méhen kívüli terhesség?

A terhesség nem minden esetben zökkenőmentes. Ideális körülmények között a petesejt megtermékenyülése a petevezetőben történik. Innen a megtermékenyített petesejt még 3-4 napig vándorol, mire a méhbe jut. Hogy ne történjen meg idő előtt a beágyazódás, akkor még egy vékony, köpenyszerű réteg veszi körül. Ha ez a réteg eltűnik, akkor történik meg a petesejt beágyazódása.

Statisztikák szerint 100-150 élve szülésre vetítve 1-szer előfordulhat, hogy a petesejt nem megfelelő ütemben közlekedik a petevezetőben, vagy nem jó helyen ágyazódik be – ilyenkor méhen kívüli terhességről beszélünk, melynek három fajtáját is elkülönítjük.

Az egyik esetben a beágyazódás a petevezetőben történik meg. Ennek veszélye, hogy ha a fejlődés nem áll le, akkor a növekvő sejtcsomó kiszakíthatja a vezetőt, ami rendszerint heves vérzéssel és görcsökkel jár, és az anya életét is veszélyezteti.

Lényegesen ritkábban, de az is előfordul, hogy a petesejt kijut a hasüregbe és a hashártyába ágyazódik be. Az igazán érdekes, hogy ebben az esetben már előfordult, hogy az édesanya kihordta a terhességet, bár a világrajövetel mindenképpen hasi műtéttel érhető csak el.

A méhen kívüli terhesség egy speciális formája, amikor a petesejt a nyakcsatornában ágyazódik be. Ezt jellemzően méhkaparással orvosolják, de sajnos az is előfordulhat, hogy a heves vérzés kontrollálása miatt az egész méhet el kell távolítani.