Családháló

Kezdőoldal Háttér Mindent a szülés utáni depresszióról – 1. rész

Mindent a szülés utáni depresszióról – 1. rész

Minden hetedik nőt érint. Minden ezrediknél súlyos pszichózis alakul ki, amikor az anya akár önmaga vagy gyermeke ellen is fordulhat. Gyakran mégsem veszi észre sem az orvos, sem a védőnő, sem a férj. A szülés utáni depressziót nehéz felismerni, arra pedig, hogy maga az anya döbbenjen rá: valami nincs rendben, nagyon kevés az esély…

Írta: Gyarmati Orsolya,

Minden hetedik nőt érint. Minden ezrediknél súlyos pszichózis alakul ki, amikor az anya akár önmaga vagy gyermeke ellen is fordulhat. Gyakran mégsem veszi észre sem az orvos, sem a védőnő, sem a férj. A szülés utáni depressziót nehéz felismerni, arra pedig, hogy maga az anya döbbenjen rá: valami nincs rendben, nagyon kevés az esély…


„Ugyan már, csak egy kicsit megbolondultak a hormonjai, egy-két hét és újra a régi lesz!” Sajnos sokszor egy ilyen mondattal intézik el a levert, kedvetlen, apatikus, egyik sírógörcsből a másikba eső kismamát. A szülés utáni depresszió (post partum depresszió – PPD) számtalan tünetet produkál a szomorúságtól a levertségig, az álmatlanságtól a túlzott alvásigényig, a habzsolástól az étvágytalanságig, a szorongástól az ingerlékenységig. Bár a PPD kialakulásának okaként legtöbbször a hormonháztartás felborulását szoktuk megjelölni, valójában nem pontosan tisztázott, mi is okozza a ezt a hatalmas, a mentális, érzelmi és fizikai változást. Mert a szorongás a szülői szereptől, a félelem attól, hogy egy kisbabáról kell gondoskodni és hogy az élete az anyától függ, a kontrollvesztéstől való pánik nem intézhető el a hormonális változásokkal. És éppen azért, mert annyira sok és olyan sok tünete van, amelyek ráadásul képesek önmaguk ellentétébe csapni, a PPD-t rendkívül nehéz felismerni.

Alíznál az első gyerek után jelentkeztek a PPD tünetei, ám erre senki nem figyelt fel. Alíz egész nap egyedül volt otthon a kisbabával. Férje a szülés után egy hétten visszament dolgozni, versenyszféra, aki lemarad, az kimarad, tudod, hogy van ez, szívem. A nagyszülők több száz kilométerre éltek, ráadásul Alízék nemrég költöztek új városba, nem ismertek senkit. A baba születése után Alíznak egyedül a gyerekorvossal és a védőnővel volt kapcsolata, de a rövid vizsgálatok, bes zélgetések során egyik szakembernek sem tűnt fel Alíz monoton hangja, apatikus arckifejezése és az, hogy ha a gyerek felsírt, az anyuka mennyire ingerült lett. Két hónap telt el így, míg egy napon Alíz este lefektette a kisbabát, majd bevett egy marék altatót. A férje egy órával később találta meg, épp idejében ahhoz, hogy kihívja a mentőket. A kórházban szerencsére sikerült megakadályozni a tragédiát, ám ez a jel kellett ahhoz, hogy kiderüljön: Alíz a PPD legsúlyosabb formájában szenved.

Az Egyesült Államokban a gyermek- és csecsemőgyilkosságokat elsősorban PPD-ben szenvedő anyák követik el. Talán még emlékszünk arra a 2001-ben történt szörnyű tragédiára, amely során Andrea Yates ötödik gyermeke megszületése után minden gyerekét belefojtotta a kádba, majd telefonált a férjének és a rendőrségnek, hogy tettét elmondja nekik. Bár szívesen írnánk, hogy a hasonló esetek viszonylag ritkák, de sajnos nem így van: az USA-ban az egyik vezető oka az egy év alatti gyerekek haláleseteinek, az a PPD, pontosabban annak pszichotikus formája.

Tünetlista

A PPD tünetei a szülést követő egy-másfél évben bármikor megjelenthetnek. A szimptómákat az alábbi listában szedtük össze:

–          szomorúság

–          reménytelenség-érzés

–          alacsony önbecsülés

–          bűntudat

–          alvási és étkezési zavarok

–          képtelenség a megnyugvásra

–          kimerültség

–          ürességérzés

–          arra való képtelenség, hogy az anya olyan dolgokban lelje örömét, amelyek korábban élvezetet okoztak neki

–          bezárkózás (emberektől)

–          energiahiány

–          frusztrálhatóság

–          annak érzése, hogy az anya nem alkalmas a baba ellátására

–          csökkent vagy megszűnő szexuális vágy

–          szorongás

–          a babához való kötődésérzés hiánya

–          zavarodottság, félelem

–          sírás, sírógörcsök

–          türelmetlenség

–          koncentrálásra való képtelenség

–          elidegenedés mindenkitől

–          öngyilkossági gondolatok (pszichotikus szint), vagy a baba bántalmazásáról szőtt tervek (pszichotikus szint)

–          menekülési vágy otthonról

A PPD kezdete és időtartam

A PPD általában két héttel- egy hónappal a szülés után kezdődik, bár tanulmányok arra is rámutattak, hogy a depresszív epizódok már a szülést megelőzően is megjelenhetnek. A szülési utáni depresszió hónapokig, vagy akár 1-1,5 évig is eltarthat.

Anya-baba kapcsolat

 A PPD természetesen nagyon súlyos hatással van az anya és a kisbaba közötti kapcsolatra, és komolyan befolyásolja a gyermek fejlődését. APPD egyik jellemzője, hogy az anya nem tudja ellátni a babát, nem tud vele foglalkozni, nem reagál az igényeire, a jelzéseire. A PPD-s anyák gyerekei később nagy arányban küzdenek érzelmi és viselkedési problémákkal és gyakran diagnosztizálják őket valamilyen pszichiátriai kórképpel, vagy hiperaktivitással. Ezerből egy-két esetben a PPD postpartum pszichózisba fordul, amely közvetlen veszélyt jelent a baba életére nézve. A pszichózis e fajtája jellemzően olyan anyák körében jelentkezik akiknek van már valamilyen pszichés kórtörténete, de kivételek is előfordulhatnak.

Okok

Valójában nem lehet tudni, mi váltja ki pontosan a PPD-t. Hormonális változások, genetika, korábbi traumák, nagy változás a korábbi élethez képest… általában ezeket szokták az okok közé sorolni, ám a pontos magyarázat egyelőre még várat magára, már csak azért is, mert a PPD-t apáknál is ki tudják mutatni, pedig az ő esetükben nem lehet komolyabb hormonális változásokról beszélni. Ráadásul nagyon sokszor előfordul, hogy az első gyerek születése után egyáltalán nem lesz depressziós az anya, a másodiknál meg igen.

Rizikófaktorok

Bár az okok, amelyek kiváltják a PPD-t pontosan nem tisztázottak, vannak olyan tényezők, amelyek egyértelműen növelik a kockázatot, ezek pedig a következők:

–          szülés előtti depresszió és szorongás

–          a felmenők között előfordult már depresszió

–          baby blues

–          szüléshez kapcsolódó trauma

–          az anyának volt halva született kisbabája vagy vetélése

–          tápszeres táplálás szoptatás helyett

–          dohányzás

–          alacsony önbecsülés

–          stressz a gyerekneveléstől

–          kevés támogatás a környezettől

–          rossz házastársi viszony vagy gyerekét egyedül nevelő anya

–          a baba nem volt tervezett

Baby blues

A baby blues az anyák 80 százalékát érinti, és általában a szülést követő két hétig tart. A tünetek enyhe depressziós jellemzővel bírnak. Ha a baby blues tovább tart, mint két hét, akkor már PPD-ről beszélhetünk.

Pszichózis

A posztpartum pszichózis (PPP) egy önálló pszichés probléma, amelyet sajnos időnként összekevernek a PPD-vel. Mint írtuk, ezer esetből 1-2 olyan van, amikor a PPP kialakul és olyan tünetei vannak, mint a hallucinációk, a delúziók, a szétesett beszéd és / vagy viselkedés, az öncsonkításra, öngyilkosságra irányuló gondolatok, a baba bántalmazására, megölésére irányuló gondolatok  és –  a legsúlyosabb esetekben – azok megvalósítása. Felmérések kimutatták, hogy az olyan nők esetében, akiknek van a kórtörténetében bipoláris zavar vagy skizofrénia,  100-szor nagyobb a PPP kialakulásának esélye, mint az ilyen zavarral nem rendelkező anyáknál.

Cikkünk második részében megszólaltatunk egy szakértőt és összegyűjtjük, hová lehet fordulni, ha felmerül akár a PDP, akár a PPP gyanúja.

 

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Dr. Spock és a forradalmasított gyereknevelés

70 évvel ezelőtt jelent meg Dr. Benjamin Spock gyermekorvos mindent elsöprő népszerűségének örvendő könyve, a Csecsemő- és gyermekgondozás, épp a...

Close