Mindig van kihez fordulnod!

Ha bármilyen hátrányos megkülönböztetés ér, az Egyenlő Bánásmód Hatóságához (EBH) bármikor fordulhatsz. Céljuk, és egyben feladatuk, hogy segítsenek az egyenlő bánásmód szempontjait betartani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyenlő bánásmód hatóság
2015. február 02. Csontos Dóra

Ha bármilyen hátrányos megkülönböztetés ér, az Egyenlő Bánásmód Hatóságához (EBH) bármikor fordulhatsz. Céljuk, és egyben feladatuk, hogy segítsenek az egyenlő bánásmód szempontjait betartani.


A hatóságnál bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy megsértették vagy megkülönböztették olyan tulajdonságai miatt, amiről nem tehet. Ezeket a tulajdonságokat védett tulajdonságoknak nevezik.  A védett tulajdonságok a következők: nem, faji hovatartozás, bőrszín, nemzetiség, nemzetiséghez való tartozás, életkor, anyanyelv, fogyatékosság, egészségi állapot, anyaság (terhesség) vagy apaság, családi állapot, szexuális irányultság, nemi identitás, társadalmi származás, vagyoni helyzet, vallási vagy világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, foglalkozási jogviszony részmunkaidős jellege ill. határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozás, egyéb helyzet.

Ha úgy érzitek, hogy visszaéltek vagy megkülönböztettetek titeket, akár magánszemélyként is panasszal élhettek, de a Hatóság hivatalból is eljárást indíthat az adott intézmények ellen:

 • állami, önkormányzati szervezetek,
 • hatósági jogkört gyakorló szervezetek,
 • a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek,
 • közszolgáltatók, oktatási, szociális, gyermekvédelmi, művelődési, egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézmények,
 • önkéntes biztosítópénztárak, magánnyugdíjpénztárak,
 • pártok és minden egyéb költségvetési szerv ellen.
 • foglalkoztatási jogviszonyban a munkáltató,
 • állami támogatás felhasználása során a támogatásban részesülő egyéni és társas vállalkozások,
 • vendéglátó-ipari, kereskedelmi valamint művelődés és szórakozás céljára létrehozott intézmények,
 • szerződéskötésre ajánlatot tevő vagy ajánlattételre felhívó tekintetében.

Hova fordulhatsz és hogyan?

Magyarország mind a 19 megyéjében létrehoztak egy referensi rendszert, hogy, akit diszkrimináció ért, szóban, személyesen mondhassa el milyen problémája van. Itt szakképzett és hozzáértő jogászok várják a hozzájuk fordulókat, hogy naprakész információkkal tudjanak szolgálni. Segítenek az ügyfelek döntéseinek meghozásában és jogaik érvényesítésében is. A megyei referensek listáját itt találjátok.

A diszkrimináció típusai

Fontos tudnotok, hogy a diszkriminációnak több típusa és fázisa van. Ezek a következőképp különíthetőek el:

 • Közvetlen hátrányos megkülönböztetésről van szó akkor, ha egy személyt vagy egy csoportot másképp kezelnek védett tulajdonságai miatt.
 • Közvetett hátrányos megkülönböztetés történik akkor például, ha az intézkedés úgy tűnik, hogy nem sértő, de valójában megkülönböztetés fedezhető fel. A szakértők példaként említik, mikor egy munkáltató tíz év megszakítatlan munkaviszonyt kér egy állás betöltéséhez. Azonban ebből a kategóriából kiesnek azok a nők, akik szülés és gyermekgondozás miatt szakították félbe munkájukat.
 • A zaklatás talán a „legkönnyebben” körülhatárolható terület. Általában egy hosszabb folyamat előzheti meg. Az esetek többségében szexuális jellegű, de lehet egyéb természetű is. A zaklató kapcsolatra jellemző, hogy az egyik fél az áldozat védett tulajdonságait kihasználva használja ki erejét, zsarol vagy megfélemlít.
 • Jogellenes elkülönítésről abban az esetben beszélhetünk mikor személyeket, vagy csoportot elkülönítenek másoktól. Ez ma leginkább a cigány tanulók külön oktatására értendő.
 • Végül megtorlásról van szó, ha az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt fellépő személyeket ezen fellépésük miatt éri valamilyen hátrány.

Ha úgy érzed, hogy bármilyen panaszod van, vagy rosszul érzed magad, mert máshogy bánnak veled, tudd, mindig van kihez segítségért fordulnod!

További kérdéseiddel, panaszaiddal nyugodtan fordulj az Egyenlő Bánásmód Hatóságához!