Mini harcosok klubja: karate gyermekeknek

A foci után a legtöbb igazolt magyar sportoló karatézik. A sportág népszerűsége hozzáadott értékeiben, a fizikai, lelki és szellemi képességek együttes fejlesztésében rejlik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 01. Paulik András

A foci után a legtöbb igazolt magyar sportoló karatézik. A sportág népszerűsége hozzáadott értékeiben, a fizikai, lelki és szellemi képességek együttes fejlesztésében rejlik – Rádió Orienten Zallel László avatott be a karate világába. A Sporting Budo Karate Klub 6. danos mestere elmondta, a karate egyszerre sport, harcművészet, életvitel és boldogság. A sportág fegyelemre tanít, növeli a koncentrálóképességet és a kudarctűrést, emellett fejleszti az állóképességet, az egyensúlyozást és a gyorsaságot.


A karate jótékony hatásai

A karate alapjait az ütések és rúgások adják, szemben a fogásokra építő dzsúdóval. Az átvitt értelemben fegyvertelen kezekre utaló sportág a foci után a második legnépszerűbb Magyarországon. A karate egyszerre sport, harcművészet, életvitel és boldogság – emelte ki a Rádió Orienten Zallel László.

A Sporting Budo Karate Klub 6. danos mestere elmondta, a karate az erőseket megszelídíti, míg a bátortalanokat önbizalommal tölti fel. „A sportág a fizikai képességek közül az egyensúlyozást, az erőt, a gyorsaságot, a hajlékonyságot és az állóképességet fejleszti. Emellett lelki és szellemi értelemben is munkálja a gyermekeket. A kudarctűrés, a csapatmunka és a koncentráció erősítése mellett a problémás gyermekeknek is jó választás” – kiemelte, legtöbben a hozzáadott érték miatt választják a sportot.

Az edzések menete

A karate edzések 5-6 éves kortól állnak nyitva a gyermekek előtt. Az óvodások egyórás edzésén az ügyességfejlesztés kerül középpontba, azonban a kicsik már itt is tanulnak karate mozdulatokat. A mesterek általában heti 2-3 edzést javasolnak. Zallel László elmondta, a sérüléseket a tatamin, mezítláb folytatott edzések csökkentik. „A karate a 17. helyen áll a sérülések tekintetében. A fiatalkorúak szigorúbb szabályai miatt igen ritkák a balesetek, a versenyeken például az ellenfél megérintése nélkül kell gyors, pontos ütéseket és rúgásokat bevinni.”

A karate még mindig az olcsóbb sportágak közé tartozik – a mester hangsúlyozta, az első néhány hónapban a tréningnadrágon és pólón kívül nincsen szükség extra felszerelésre. A karate ruhák ára 4-8 ezer forint közül mozog, míg a tagsági díj a terembérlés árától függ – sorolta a vendég a minimális kiadásokat.