Mire figyeljenek a kisállatok gazdái a kánikulában?

A nagy melegben a háziállatokat több veszély fenyegeti, mint azt az állattartók gondolnák. A leggyakoribb megbetegedések a hőguta, a gyomorrontás és a gyomorcsavarodás. A megbetegedett kedvencek kezelése akár több százezer forintos összeget is elérheti, de megfelelő biztosítással a költségek 80 százaléka visszaigényelhető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. július 05. Csontos Dóra

A nagy melegben a háziállatokat több veszély fenyegeti, mint azt az állattartók gondolnák. A leggyakoribb megbetegedések a hőguta, a gyomorrontás és a gyomorcsavarodás. A megbetegedett kedvencek kezelése akár több százezer forintos összeget is elérheti, de megfelelő biztosítással a költségek 80 százaléka visszaigényelhető.


A nagy meleg a házi kedvenceket is megviseli, hiszen a kutyáknak, macskáknak nincsenek izzadság mirigyei, így hőháztartásuk a hideg padlóra fekvés és a lihegéssel elpárologtatott hűtésen alapszik. A nyári időszakban ezért fokozott odafigyelést igényelnek a kisállataink – mondta el Dr. Bánfi András állatorvos a Groupama Biztosító megkeresésére.

Hőguta és gyomorbajok a legjellemzőbb nyári kisállatbetegségek

„Állandó és visszatérő problémát okoz a kisállatoknál nyáron a hőguta. A közhiedelemmel ellentétben ehhez nem kell kifejezetten kánikula: már az átlagnál magasabb hőmérséklet, a magasabb páratartalom, valamint a direkt napsugárzás is egyaránt kiválthatja” – magyarázta el az állatorvos. Bezárt helyen, autóban gyakran válhatnak a hőguta áldozatává a kisállatok, erre különösen utazáskor kell odafigyelnie a gazdáknak. Amennyiben a kirándulás során az autóban hagyjuk a kutyát/macskát, ügyeljünk rá, hogy minden ablakot lehúzva hagyjuk hátra a benn maradt kedvencünket. „Számítsuk ki, hogy mennyi időt lesznek távol, hogy nem fordulhat-e a nap az árnyékban parkoló autóra idő közben” – figyelmeztet az állatorvos.

A nagy melegben az állatokra is jellemző az étvágytalanság: sokszor nem eszik meg a szokásos ételmennyiséget. Dr. Bánfi András azt javasolja, hogy amennyiben maradékot hagy az állat, akkor azt minden esetben vegye el előle a gazdája. Ez különösen fontos, mert a kint hagyott étel hamar erjedésnek, romlásnak indul, mely gyomor-bélhurutot, hányást és hasmenést okozhat.

Sok kisállat tulajdonos ad száraztápot kedvencének, amikről érdemes tudni, hogy azok minden esetben elvonják az állatok testéből a nedvességet. Sokat kell rá innia az állatnak, nyáron még az átlagnál is többet. Mindez persze nem baj, ha folyamatosan és nagy mennyiségben áll a rendelkezésére friss ivóvíz. Ugyanakkor számolni kell vele, hogy a megivott víz miatt a gyomorban megszívja magát az egyszerre behabzsolt száraztáp, és hirtelen megduzzad. „Nagy, vagy óriástestű kutyáknál ez veszélyes lehet, gyomorcsavarodást okozhat, ezért érdemes rászoktatni az ilyen kutyákat arra, hogy a tálban már eleve beáztatott formában kapják az eledelt.” – hívta fel a gazdik figyelmét a szakértő.

A biztosítás a nyaralás alatt is segítséget nyújthat

A betegségek kezelése mellett sajnos időnként műtétekre is sor kerülhet, egy-egy műtét díja 10 000 Ft-tól akár a 100 000 forintos összegig is terjedhet. A betegségekhez és balesethez köthető költségeket jelentősen csökkenthetik a kisállat-tulajdonosok akár egy megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásával. A Groupama Biztosító például lakásbiztosításába beépítve teszi lehetővé a házi kedvencek – kutyák, macskák – biztosítását.

A Groupama Biztosító lakásbiztosítási ügyfelei részére, amennyiben Komfort vagy Prémium csomagot választottak, a biztosítási feltételeknek megfelelően jelentősen hozzájárul betegség vagy baleset esetén a házi kedvencek gyógyításához.

„Az elmúlt évben valamivel több, mint ötezer esetben vették igénybe ügyfeleink a házi kedvencekre szóló biztosítás szolgáltatásait” – mondta el Török Miklós, a Groupama Biztosító lakossági vagyonbiztosítási főosztályának vezetője.

Az igazi állatbarátok természetesen a nyaralásra is magukkal viszik házi kedvencüket. Kérdés persze, hogy ekkor is érvényes-e a lakásbiztosításba „rejtett” házi kedvenc biztosítás?

„Biztosításunk akkor is segítséget nyújt, ha a gazdi elvitte kutyáját vagy macskáját például a Balatonra. Ha ott megsérül vagy megbetegszik házi kedvencünk és szükség lenne állatorvosra, vagy gyógyszerekre, természetesen ennek költségeihez is hozzájárulunk, a feltételekben leírt módon, a lényeg, hogy Magyarországon kiállított számlát mutasson be ügyfelünk” – hangsúlyozta Török Miklós.