Mit ne egyen a mama, hogy jól legyen a baba?

Idegtépővé tud válni egy idő után, amikor a kismamát kilenc hónapon át azzal traktálják, hogy mostantól minden máshogyan lesz. Nemcsak lesz, hanem már van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 12. Gyarmati Orsolya

Idegtépővé tud válni egy idő után, amikor a kismamát kilenc hónapon át azzal traktálják, hogy mostantól minden máshogyan lesz. Nemcsak lesz, hanem már van.


A “mit nem tehetünk terhesen” lista egyeseknek két kötetes regénnyé dagad a fejében, másoknál egy rövidke “tennivalók” jegyzékre apad. Átfedések azonban biztosan akadnak a tiltólistás ételek témakörben.

Amikor beköltözik a baba a pocakba, nemcsak a hormoningadozás miatt lesz sokszor kiszámíthatatlan a kismama hangulata. Öröm és aggodalom ilyenkor kéz a kézben járnak, hiszen az elkövetkező kilenc hónap az anyaság felé vezető legfontosabb lépéseket jelenti. A tét ilyenkor nem más, mint hogy egészséges utód szülessen. És aki ezért bármire hajlandó, az az édesanya. Terhesvitaminok, kismamatorna, baba-mama kapcsolatanalízis, hipnoszülés stb., ezer és ezer dologért képesek vagyunk pénzt, energiát és türelmet adni. Ugye mindezek fényében nem is olyan nagy szó felfüggeszteni a nyers sonka vagy a tartármártás étrenden tartását.

A te tested, az ő élete

A kommunikáció biológiai értelemben a köldökzsinóron keresztül történik. A méhlepény biztosítja a baba számára a tápanyagot, az oxigént, a salakanyagcserét, és a köldökzsinóron át jut el a kicsihez. A placenta emellett védelmet nyújt bizonyos kórokozók és toxikus anyagok ellen is. Azonban mindent nem tud kiszűrni, így az alkohol, koffein, nikotin és néhány baktérium vagy vírus az anya vérkeringéséből a baba vérkeringésébe juthat, ami vetélést, magzati elhalást vagy fogyatékosságot okozhat.