Mit ne vegyünk komolyan a gyerektől?

Általában azt szoktuk hangsúlyozni, hogy komolyan kell venni a gyerek szavait, és hogy kezeljük őt partnerként. Igaz, hogy fontos odafigyelni, de ez nem azonos azzal, hogy szó szerint értelmezzük, amit mond.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 25. Gyarmati Orsolya

Általában azt szoktuk hangsúlyozni, hogy komolyan kell venni a gyerek szavait, és hogy kezeljük őt partnerként. Igaz, hogy fontos odafigyelni, de ez nem azonos azzal, hogy szó szerint értelmezzük, amit mond.


Felnőttként is mindenki megtapasztalja, hogy néha nem sikerül azt és úgy kifejezni, amit szeretett volna: félremegy az üzenet. Hát még gyerekként!

Természetes, hogy a csemete még csak tanulja a kommunikációt, sőt, mi több, azt is tanulja, hogy megértse, mi zajlik benne. Így érthető, ha sokszor egész más fogalmazódik meg, mint ami a szívén van. A szülő feladata kibogozni az üzenetet.

Nem szabad megsértődni!

Bizonyos szerepekbe nem fér bele a megsértődés. A pszichológus is ilyen például, de a szülőség is. Ez nem jelenti, hogy a szülőnek nincsenek érzelmei, nem fájhatnak mondatok. De túl kell lépnie az önsajnálaton, és ha valami rosszul is esett, az ő feladata, hogy őrködjön a kapcsolat épségén. Más szavakkal, a fókusz nem maradhat önmagán, meg kell értenie, mi zajlott a gyerekben, miért mondta, hogy lehet javítani a helyzeten, ha baj van.

A gyerek még csak tanulja ezt a világot, benne saját magát, a szülőé a felelősség, hogy értelmezze, mi lehet egy szívenütő mondat mögött. Minden gyerek szájából elhangzik olyan jellegű kijelentés, hogy „nem szeretlek”, vagy valami cifrább, ami egészen váratlanul éri a szülőt, mint például, hogy „te biztos nem is vagy az igazi anyám, majd jön értem egy másik, aki tényleg szeret” – mindezt esetleg azt követően, hogy a szülő egész nap a lelkét tette ki a gyerekért.

Két szerencsétlen reakció van: egyik, ha a szülő zavarában, vagy, mert tényleg ezt érzi jónak, bagatellizálja az elhangzottakat, nevetgél, vagy úgy tesz, mintha nem is hallotta volna, esetleg tréfát csinál belőle. Ez nem jó, mert a gyerekben tényleg van valami indulat, szomorúság, ami ezt mondatja.

A másik, ha szó szerint veszi, és „visszavág”, ezzel elmérgesítve a helyzetet, és elmélyítve a gyerek fájdalmát. És azt mondja, „én sem szeretlek”, vagy „tudod, gyakran nekem is nagyon elegem van belőled”. Utóbbi mondat nem mindig tragikus, de abban a helyzetben, mikor a gyerek épp szomorú, sérülékeny, akkor nagyon rosszul jön. A „nem szeretlek” sosem arról szól, hogy nem szeret a gyermek, hanem arról, hogy segítséget vár tőlünk. Felbomlott az egyensúly, nem feltétlenül komoly okból, talán csak hétköznapi események miatt rosszkedvű, és enyhülést vár.

Sem egy kétéves, sem egy ötéves, de talán egy tízéves sem feltétlenül tudja olyan szépen megfogalmazni, hogy „Figyelj, anya, most nagyon rossz a közérzetem, valami felborult bennem, elveszettnek érzem magam, kérlek, nyugtass meg!” Ezt ne várjuk, ha a legtöbb felnőtt sem képes erre, hanem helyette tesz valami szurkálódó megjegyzést a másiknak, vagy belerúg a kutyájába.