Mit tegyek, ha válogatós a gyerek?

Majd kinövi! - legyint sok szülő, ha a kisgyerek nem hajlandó megenni a spenótot, a tojást vagy a paradicsomot, míg mások túl nagy feneket kerítenek a visszautasításnak, ezért az etetés sokszor igazi küzdelem a család számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 23. Gyarmati Orsolya

Majd kinövi! – legyint sok szülő, ha a kisgyerek nem hajlandó megenni a spenótot, a tojást vagy a paradicsomot, míg mások túl nagy feneket kerítenek a visszautasításnak, ezért az etetés sokszor igazi küzdelem a család számára.


Egy új kutatás szerint ráadásul a gyerekkori szelektív evés hajlamosító tényezője lehet a később kialakuló szorongásnak, a depressziónak, vagy az ADHD-nek. Utánajártunk, valóban van-e okuk félni a szülőknek.

A vizsgálatban 917 két és hat év közötti gyerek táplálkozási szokásait figyelték meg három éven keresztül. A szülőkkel készített interjúk alapján a gyerekek 18 százalékánál mérsékelt szelektív evést állapítottak meg: esetükben legalább két területen, pl. otthon és az óvodában is nehézséget okozott az étkezés, a csoport három százalékánál pedig komoly szelektív evést diagnosztizáltak: szélsőségesen korlátozott táplálkozási szokásaik miatt ezeknek a gyerekeknek különösen nagy problémát jelentett a másokkal való közös étkezés – arra kényszerítve őket, hogy elkerüljenek vagy abbahagyjanak bizonyos tevékenységeket.

A kutatók azt is megállapították, hogy a normálisan evőkhöz képest a súlyosan válogatós gyerekeknél kétszer akkora eséllyel alakul ki a későbbiekben depresszió vagy szociális fóbia, a mérsékelten szelektív evők esetében pedig figyelemhiányos zavar vagy szeparációs szorongás. (A felmérésből kizárták az autista gyerekeket, akikre eleve jellemző a válogatós attitűd, illetve az ételfajták közül nem vették figyelembe a brokkolit és más keresztesvirágú zöldségeket, amelyeket eleve rengeteg gyerek kerül.)