Mit tegyünk a karácsonyfákkal – környezettudatosan?

Vízkereszt napja van - elmúlt a karácsony, visszatértek a szürke hétköznapok. Mostantól hetekig térdig fogunk gázolni a kidobott karácsonyfákban, ami bizony, azon kívül, hogy nagyon lehangoló látvány, elképesztő mértékben megnöveli a szemétlerakók terhét. Pedig a kiszolgált fenyőket ökotudatosan is kezelhetnénk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 06. Gyarmati Orsolya

Vízkereszt napja van – elmúlt a karácsony, visszatértek a szürke hétköznapok. Mostantól hetekig térdig fogunk gázolni a kidobott karácsonyfákban, ami bizony, azon kívül, hogy nagyon lehangoló látvány, elképesztő mértékben megnöveli a szemétlerakók terhét. Pedig a kiszolgált fenyőket ökotudatosan is kezelhetnénk.


Komposztálás? Lehetséges!

Elterjedt, ám nem teljesen helytálló, hogy a fenyőfát nem lehet komposztálni. Az tény, hogy a fenyőknek magas a gyantatartalma, a tűlevelek pedig nem igazán kedveznek a baktériumoknak, mégis, rendkívül lassan ugyan, de a megboldogult karácsonyfák is elbomlanak. Akinek a kertjében tehát van komposztáló, az először távolítsa el tökéletesen a fán maradt mindenféle díszt és szaloncukorpapírt, majd aprítsa fel a fát, és helyezze a darabokat a lombkomposztálóba.

Eltüzelés

A fenyőfák értékes tüzelőanyagot biztosíthatnak, így azok a háztartások, amelyek fával fűtenek, feltétlenül használják fel a kiszolgált karácsonyfákat. Az országban egyébként több helyen “központilag” is elégetik a fákat, többek között a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben, ahol nem egyszerűen eltüzelik a növényeket, de egyúttal áramot és fűtési gőzt is előállítanak az égetés során. Számos hőerőmű teszi ugyanezt, de vannak alternatív megoldások is: nagyon sok helyen azért gyűjtik össze a kidobott fákat, hogy felaprítva rászoruló családoknak, vagy éppen közintézményeknek juttassák el azokat – tüzelőanyagként. Ez történik többek között Miskolcon és Ózdon is. Előző helyen a szegények kapnak a karácsonyfa-maradványokból, utóbbin pedig egy iskolát fognak fűteni  belőlük – remélhetőleg egészen tavaszig.

Mulcs, máglya

Szegeden talajtakaró, azaz mulcs lesz a lakosság által kidobott, mintegy harminc tonnányi fából, amely a közterületek virágágyásait védi majd. Mohácson az évről évre megszokott, nagy népszerűségnek örvendő busójárás idején egyszerre égetik el a megmaradt fákat máglya formájában.

Környezetszennyezés

Sokan azt gondolhatják, hogy karácsony elmúltával a fákat egyszerűen ki lehet vinni az erdőbe a “zöldet a zöldbe” elvén. Ez azonban tévedés: a kidobott fák erdőszélen való elhelyezése ugyanúgy illegális hulladéklerakásnak számít, mint amikor a kiszuperált hűtő kerül a bokor alá.

Élő karácsonyfák visszaültetése

Sokan azért vásárolnak földlabdás fenyőt, hogy óvják a környezetet és csökkentsék a kivágott fák számának arányát. Sajnos azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a hetekig a meleg szobában álldogáló, majd hirtelen a szabadba kiültetett fák szinte mindig elpusztulnak egyrészt a váratlan hőmérsékletváltozás miatt, másrészt azért, mert nem honosak itthon, így nem a számukra megfelelő talajba kerülnek vissza.

Tippek újrafelhasználásra

Ha valaki valóban szeretné visszaforgatni a természetbe a fenyőfáját karácsony után, az több lehetőség közül is választhat. Az egyik ilyen a már említett mulcsolás, ami azt jelenti, hogy a törzsről levágott és összeaprított ágak a tűlevelekkel keverve kiváló talajtakarót adnak. A mulcs rendkívül jótékonyan hat a kertben: segít a föld hőmérsékletének szabályozásában és megvédi a növényeket a nagy hidegektől, miközben a vízveszteséget is csökkenti, de a legmegnyugtatóbb, hogy meggátolja a gaznövekedést.

Ha van a közelünkben tó, a felaprított fenyőfa darabjai a vízbe dobálva remek búvóhelyet biztosít a halak számára. Érdemes megkérdezi a legközelebbi nemzeti parkot, hogy nincs-e szükségük a fára: sokszor örülnek az efféle felajánlásoknak. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy a fán még véletlenül se maradjon semmiféle dísz, hiszen az a vízbe kerülve akár szennyezőként is hathat.