Mit tud az új Babakötvény? Érdemes-e kötni?

Múlt hét végén a kormány beterjesztette az országgyűlésnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslatát. A tervezet célja, hogy újra vonzóvá tegyék a Start-számlát és minél többen vásároljanak babakötvényt. Vajon megéri?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állami
2013. október 21. szabo.daniel

Múlt hét végén a kormány beterjesztette az országgyűlésnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslatát. A tervezet célja, hogy újra vonzóvá tegyék a Start-számlát és minél többen vásároljanak babakötvényt. Vajon megéri?


Mint arról lapunk korábban többször is írt, a várakozásoktól messze elmaradt a Start-számlát igénylők, illetve gyermeküknek szánt megtakarítást babakötvénybe fektetők száma azt követően, hogy az állam tavaly októberben magához vonta a gyermekek induló számláit. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a korábbitól eltérően csak a Magyar Államkincstárnál lehetett számlát nyitni.

Az origo már idén áprilisban  – vagyis fél évvel az államosítást követően – megírta, miközben az automatikus babakötvények száma az elmúlt években stagnált tavaly év végén, idén év elején rég nem látott mértékben visszaesett a Start-számlák nyitása. Annak ellenére történt ez, hogy tavaly október óta már nemcsak a 2005 után született babáknak, hanem bármely 18 éven aluli gyermeknek nyitható számla.

Az akkori változtatással a kormányzat eredeti célja épp ennek az ellenkezője volt, ezért nem meglepő, hogy a babakötvény-szabályozás újabb módosítása már hónapok óta „terítéken volt”.

Az új tervezet sok ponton eltér az eddigiektől, mint a tervezetet előkészítő szakminisztérium fogalmaz, a mostani változás „egyfelől a Start-számla kezelését egyszerűbbé tevő, legalább a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult Babakötvénnyel köti össze a Start-számlát. Másfelől pedig kamatjellegű ösztönző elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülők aktív szerepvállalását ösztönözze a gyermekük jövőjéről való gondoskodásban.”

Vagyis: a szülők egy új, 19 éves futamidejű állampapírba gyűjthetik a pénzt, a „kamatjellegű ösztönző elem” pedig azt jelenti majd, hogy a babakötvény kamata a mindenkori infláció felett lesz 3 százalékponttal. Ez vonatkozik a jelenleg is meglévő, a szülői, hozzátartozói éves befizetések 10 százaléka, legfeljebb 6000 forint mértékű állami támogatás mellett.

A kezdés automata

Az első lépést az állami teszi meg, ugyanis az államkincstár minden újszülött gyermek részére automatikusan nyit egy megtakarítási számlát, ezen a költségvetésben meghatározott összeget, jelenleg 42 ezer 500 forintot helyez el. A kincstár ennek érdekében adóazonosító jelet is igényel a csecsemőnek az adóhivataltól, ezért állhat elő az a furcsa helyzet, hogy adókártyát kap az anyakönyvi kivonat mellé a kisded.
A pénzt a kincstár állampapírokba fekteti, és 18. születésnapja után juthat hozzá a kedvezményezett gyermek.

Megéri befizetni?

Meg. A rendszer egyaránt épít az állami és a családi befizetésekre, a babakötvény-számlán elkülönített pénz pedig kamatozik, mint írtuk, 3 százalékponttal az infláció felett.
A szülők vagy más családtagok, magánszemélyek bármikor hozzátehetnek az állami kezdőtőkéhez, évente összesen maximum 120 ezer forintot. Az állam ezt úgy ösztönzi, hogy a befizetés 10 százalékéval megegyező összeget, de maximum évi 6 ezer forint támogatást ad.  A babakötvény-számla teljesen adó- és illetékmentes. A számlához a települési önkormányzat is hozzájárulhat.

Az állami támogatásból, a családi (és esetleg önkormányzati) befizetésekből és ezek hozamaiból már egész takaros összeg összejöhet a gyerek 18 éves korára, anyagilag megkönnyítve a felnőtté válást.

Ha csak az állami támogatást szeretnénk kihasználni, könnyen kiszámolható, hogy maximum évi 60 ezer (havi 5 ezer) forintot érdemes félretenni a babakötvény számlán. Ebben az esetben a befizetés után járó 6 ezer forintos támogatás önmagában is 10 százalékos hozamot jelent, és erre jön még a megtakarítás kamata.

 

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá – ismertette tegnap tartott sajtótájékoztatóján az ÁAK vezérigazgató-helyettese.

Elmondta azt is, hogy a Kincstárnál vezetett Start-számlák átlagos állománya jelenleg 47 800 forint,  ebből 42 500 forint az állami befizetés, vagyis a szülők nem sokat tettek hozzá. Ezen is változtatni szeretne az ÁKK, egyebek közt a Babakötvényt népszerűsítő kampánnyal, továbbá az értékesítési pontok növelésével. 

A Babakötvény névértéke egyébként 1 forint, vagyis bármekkora összegben vásárolható, amennyiben a szülő is kíván előtakarékoskodni gyermeke számára. 

További részletek itt.

Ha Start-számlát nyitna, itt foglalhat online időpontot a MÁK-nál.

A törvényjavaslat teljes szövege itt olvasható.