Mitől lesz boldog a baba?

A születés utáni első időben a kisbabák viselkedésükkel közvetlen környezetükre reagálnak attól függően, hogy elégedettek-e vagy sem. Az első hónapokban még nem az érzelmeké a főszerep.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. szeptember 11. Gyarmati Orsolya

A születés utáni első időben a kisbabák viselkedésükkel közvetlen környezetükre reagálnak attól függően, hogy elégedettek-e vagy sem. Az első hónapokban még nem az érzelmeké a főszerep.


A születés utáni első időben a kisbabák viselkedésükkel közvetlen környezetükre reagálnak attól függően, hogy elégedettek-e vagy sem. Az első hónapokban még nem az érzelmeké a főszerep. A picik agyának érzelmi központja hat hónapos koruk körül kezd működni, ekkor tudatosodnak az érzések a kicsiben, amit már láthatunk is az arcán. Minden babának meg van a saját kifejezéstára arra, amikor tudatni szeretné velünk, hogy nem érzi jól magát a bőrében. A szülők hamar megtanulják saját babájuk nyelvét, ami segít tájékozódni az ő kis világukban.

Közös játék

Lehet, hogy egy színekben pompázó csörgő játék vagy az almaszósz legelső megkóstolása mosolyt csal babánk arcára, azonban ne felejtsük el, hogy az, ami mindig maradéktalanul boldoggá teszi őt, mi magunk vagyunk. Ha vele vagyunk és játszunk, nyugodtan érezzük jól magunkat, amitől ő is boldog lesz. A játék segíti az érzelmi fejlődést, az öröm átélését és azt, hogy kialakuljon a piciben, milyen jellegű elfoglaltságokat szeret csinálni. Építeni szeret vagy kiskonyhában főzögetni, esetleg színekkel játszani? Semmiségnek tűnhet, de megalapozhatja későbbi érdeklődését, esetleg szakmaválasztását is.

Gyakorlás és siker

Azzal is elősegíthetjük kisbabánk boldogságát, ha segítünk neki a lehető legjobban elsajátítani új képességeit. Például, ha azt gyakorolgatja, hogyan emelje a szájához a kanalat vagy az első lépéseit teszi, segítsünk neki abban, hogy a jól megtanulhassa. A gyakorlás során tudattalanul is tanul a hibákból és felismeri, hogyan legyen kitartó, fegyelmezett, átélheti, milyen nagy öröm, amikor siker koronázza az erőfeszítéseket.