Modern élet – kevesebb szex?

Több mint 15000 embert kérdezett meg az egyik londoni egyetem arról, ki milyen gyakran bújik ágyba a párjával. Kiderült: a pénzügyi gondok és a szociális média folyamatos jelenléte miatt a britek egyre ritkábban élnek szexuális életet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2013. december 04. Szaurella

Több mint 15000 embert kérdezett meg az egyik londoni egyetem arról, ki milyen gyakran bújik ágyba a párjával. Kiderült: a pénzügyi gondok és a szociális média folyamatos jelenléte miatt a britek egyre ritkábban élnek szexuális életet.


A kutatók tíz éven át gyűjtötték az adatokat, amelyekből az derült ki, hogy a 16 és 44 év közötti megkérdezettek a felmérés alapján átlagosan havonta kevesebb mint öt alkalommal bújnak ágyba párjukkal. A legutóbbi, ugyancsak egy évtizedet átfogó ilyen témájú kérdezőkdösékor ez az arány még több mint hat alkalom volt. Úgy tűnik, a modern élet komoly hatással van a libidónkra.

“Az emberek aggódnak a munkájuk, a pénzük miatt, és emiatt ritkán vannak ágybabújós hangulatban”, mondja Dr Cath Mercer a University College London kutatója. “Ugyanakkor a modern technológia is felelős ezért a jelenségért. Mindenkinél ott van a tablet, az okostelefon, amit még a hálószobába is magával cipel, hogy Twitterezzen, Facebookozzon, vagy még válaszoljon pár e-mailre elalvás előtt.”

A NatCen Social Research intézet eredményeit az University College London és a London School of Hygiene and Tropical Medicine elemezte. Az intézet idősebbeket is kérdezett, amiből kiderült, hogy a 65-74 éves korosztályt illetően a nőknek a 42 százaléka, a férfiaknak pedig 60 százaléka élet szexuális életet az elmúlt egy évben. A nők átlagosan havi 1,4, míg a férfiak 2,3 alkalommal tették ezt.

A 25 és 34 évese korosztálya havi 5,4 alkalommal adja át magát az ilyen gyönyöröknek, a 16-24 évesek pedig 5,8-szor havonta.

A kutatás arra is rámutatott, hogy

– az Egyesült Királyságban minden hatodik terhesség nem tervezett

– a megkérdezettek legalább felének volt valamilyen szexuális problémája, de csak tizedük mondta azt, hogy aggódna a szexuális élete miatt

– a szex iránti csökkenő érdeklődést komoly problémának tartják az emberek

– az utolsó hasonló felmérés óta (amit 2000-ben készítettek) az emberek sokkal toleránsabbak lettek az azonos neműek közti szexuális kapcsolattal szemben és sokkal kevésbé hunynak szemet afelett, ha egy házastárs megcsalja a másikat

A 44 év alatti hölgyeknek átlagosan 7,7 partnerük volt életük során, míg a férfiaknál ez az arány 11,7. A megkérdezett férfiak 3,6 százaléka fizetett szexuális együttlétért az elmúlt öt évben. Nőknél ez az arány nulla volt.

Genevieve Edwards a Marie Stopes International egyik munkatársa így nyilatkozott a BBC-nek: “A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy az emberek sokkal korábban kezdenek szexuális életet élni és sokkal később vállalnak gyereket, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy a brit nők átlagosan  30 éven át igyekeznek elkerülni egy nem várt terhességet, mégis, az eredményekből úgy tűnik, nem sikerül őket megfelelően tájékoztatni, vagy lehetővé tenni, hogy minden ehhez kapcsolódó szolgáltatás elérhető legyen számukra. A fogamzásgátló módszerek például rendkívül hatékonyak, de sokuknak soha nem ajánlják fel ezt a lehetőséget.”

A felmérésből kitűnt az is, hogy minden tizedik nőt és minden hetvenedik férfit kényszerítettek már szexre életében, ám ezeknek az embereknek kevesebb, mint a fele mondta el bárkinek is, hogy mi történt vele és még kevesebb azoknak az aránya (nők: 13 százalék, férfiak: 8 százalék), akik a rendőrséghez fordultak segítségért.