Mondj nemet a bébikompra!

Épp azon gondolkodsz, hogy veszel egy bébikompot? Ne tedd! Komoly negatív hatásai vannak a babára!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bébikomp
2016. január 04. Gyarmati Orsolya

Épp azon gondolkodsz, hogy veszel egy bébikompot? Ne tedd! Komoly negatív hatásai vannak a babára!


Vajon segíti-e a bébikomp a gyerek fejlődését? A válasz röviden: NEM! Sőt, éppenhogy késleltetheti azt! Kutatók arra jöttek rá, hogy azok a babák, akik sokat vannak bébikompban, sokkal később kezdenek el mászni, állni és járni, mint azok a társaik, akik szabadon tanulhatják mindezeket a készségeket.

A bébikompok legnagyobb hibája, hogy a baba úgy anélkül mozog benne, hogy érezné saját test súlyát. A babák felsőtestének csontjai és izmai, a háta, a hasa és a lábai ezáltal nem ugyanúgy erősödnek, mintha a kicsinek még saját tömegével is számolnia kellene, ezáltal tehát egész máshogy alakul a mozgásfejlődése, nem beszélve az egyensúlyérzékéről és a testtartásáról.

Ráadásul az idegrendszer a bébikompban olyan alapvető szenzoros információktól esik el, amelyek szükségesek lennének a jó koordinációhoz és a test kontrollálásához.

Egy ausztrál cég , a GymbaROO & KindyROO kutatásait követően határozottan a bébikompok használata ellen lépett fel, mivel úgy véli, ha egy baba túl sokat van az eszközben, az hosszú távon komoly negatív hatással lehet a baba fejlődésére minden szinten. Hasonlóképpen az ausztrál céghez számos gyerekorvos és fizikoterapeuta kifejezte már aggodalmát a bébikomp használatát illetően. Szerintük:

  1. a bébikompok a babák talpfelépítésének is árthatnak, mivel a lábfej nem úgy terhelődik, mint normális esetben, bébikomp nélkül
  2. a bébikompok arra „kényszerítik” a babákat, hogy felegyenesedett testtartásban legyenek jóval az előtt, hogy életkoruk ezt indokolttá tenné.
  3. a felegyenesedett állapot arra készteti a kicsiket, hogy – mivel még sem az izomzatuk, sem a csontjaik nincsenek erre a testtartásra felkészülve – görbén tartsák magukat. Ez pedig komolyan előkészítheti a felnőttkori hátfájások kialakulását.

A bébikompoknak egyetlen fejlődéssel kapcsolatos előnye sincsen, veszélye viszont számtalan. Több országban már betiltották a használatát. Ide je lenne elgondolkodni tehát, hogy azon kívül, hogy a szülőknek kényelmes megoldás, mennyire érdemes egy ilyen eszköz ártalmainak kitenni a gyerekünket?