Mosolygó kisbabák – felpörgetett anyai agy

Különleges kísérletet végeztek a houstoni Baylor College of Medicine kutatói. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mi történik az édesanyák agyában, ha kisbabájukat mosolyogni látják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyi aktivitás
2013. augusztus 04. Gyarmati Orsolya

Különleges kísérletet végeztek a houstoni Baylor College of Medicine kutatói. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, mi történik az édesanyák agyában, ha kisbabájukat mosolyogni látják.


Az fMRI (funkcionális mágnesen rezonancia)-vizsgálattal végzett felmérés során 28 édesanya agyi reakcióit mérték, miközben fényképeket mutattak nekik mosolygó, síró és semleges arckifejezésű kisbabákról. Az fMRI azt mérte, vajon mikor nő meg a vérellátás az agyban, ami az erősödő idegi aktivitás jele. A mérés eredményei azt mutatták, hogy amikor az anyukáknak saját mosolygó kisbabájuk fotóját mutatták, az agy bizonyos területei “felvillanyozódtak”.

“Az aktiválódó területeket egyéb esetekben a drogfüggőséghez kapcsolhatók”, mondja Lane Strathearn, a kutatás vezetője. “Valószínű, hogy a mosolygó kicsik látványa ugyanolyan hatást vált ki az agyban, mint a mesterséges stimulálószerek használata.” Ezt a hatást kizárólag a saját kisbabák képei generálták. Az agy nem reagált így sem más gyerekek, sem a szomorú, vagy semleges arcot vágó kicsik láttára, írja a Popular Science.

Az aktivizált agyi területekről régóta tudják, hogy nagyszámú olyan neuron található bennük, amelyek dopamint – az agy boldogsághormonját – termelnek, illetve arra reagálnak. Ez a terület felelős a jutalmazó gondolatokért is. “Sok anyuka arról számolt be, hogy alig tudták megállni az fMRI scannerben fekve, hogy meg ne érintsék a kisbabájuk mosolygó képét. Ilyen erős volt a késztetésük”, mondja Strathearn.

A kutatás jó iránymutató ahhoz, hogy meg tudják határozni, mit jelent az idegi működés szintjén a normális kötődés anyák és gyerekeik között. Strathearn másik érdeklődési köre a zaklatott és elhanyagolt gyerekek vizsgálata. “Nyilvánvaló, hogy nem minden anya reagál így, éppen ezért fontos tudnunk, mit neveznük agyi működés szintjén normálreakciónak és csak utána tudjuk meghatározni, milyen az, amikor a rendszer nem működik megfelelően.”