Most végre megmondhatja a magáét

Miért vállalunk, miért nem vállalunk? Hányat, kik és mikor vállalnak? Felmérés a gyermekvállalás kérdéseiről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 12. szabo.daniel

Miért vállalunk, miért nem vállalunk? Hányat, kik és mikor vállalnak? Felmérés a gyermekvállalás kérdéseiről.


Közös kutatást indított az ERGO Európai Regionális Szervezet és a Növekvő Hold Alapítvány   annak érdekében, hogy megtudják, mi befolyásolja a második, harmadik, többedik gyermek vállalását ma Magyarországon és melyek azok a tényezők, amelyek a munka és a család összeegyeztetését elősegítik.


GIFSoup

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal lapunknak azt mondta, a felmérésnek a gyed extra bevezetése adja az aktualitását, illetve most volt lehetőségük egy pályázat keretein belül elvégezni ezt a felmérést.

A Növekvő Hold Alapítvány elnökétől megtudtuk, jelenleg mintegy 900-an töltötték ki a kérdőíveket, bíznak benne, hogy még többen fogják, hiszen minél több információ fut be, annál pontosabbak lehetnek a mérések.

Elsősorban arra kíváncsiak, hogy a magyar szülők és leendő szülők, elsősorban édesanyák, hogyan gondolkodnak ezekről a témákról, mi az, amit ők szeretnének.

A gyermekvállalási kedv lanyhulása, illetve a népességfogyás üteme– tudjuk jól – évtizedek óta megoldatlan problémája Európának, benne hazánknak. Az előzetes adatok szerint 2013 első tíz hónapjában Magyarországon 73 987 gyermek született, 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 104 905 halálozás 2,8 százalékos csökkenést jelent a 2012. január–októberi időszakhoz képest. A természetes fogyás 30 918 fő volt, 1201-gyel kevesebb az egy évvel korábbinál. A számok alapján egyértelműen látszik, hogy hazánkban továbbra sem tört meg a népesség 1981 óta tartó folyamatos fogyása.

 

A fenti grafikonból világosan látszik, hogy hazánkban a népesség növekedése a 80-as évek körül előbb megtorpant, majd rohamos csökkenésnek indult. Mélypontot azóta sem ért el, vagyis a csökkenés tendenciája pillanatra sem állt meg. Feltehetően az elmúlt évek családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően a folyamatot sikerült lassítani, de abban kormányzati szinten sem bíznak – erről egyébként lapunknak nemrégiben nyilatkozott a területért felelős helyettes államtitkár -, hogy a trend megfordítható. Reális cél a folyamat megállítása és „stagnáltatása” lehet.

Mire fókuszálnak?

Részben arra, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az újabb gyermek  vállalását elősegítik, és hogy melyek azok a tényezők, amelyek a munka és a család összeegyeztetését segítik elő. „Mindkét területtel kapcsolatban feltettünk nyitott kérdéseket, azt reméljük, hogy a megfogalmazott válaszok között olyan szempontok is megjelennek, amelyekre eddig esetleg nem gondoltunk” – fogalmazott.

A kérdőív ilyen típusú kérdéseket tartalmaz:

A felmérés eredményeit február 20-án, egy szakmai konferencia keretében fogják ismertetni, ahol arra keresik majd a válaszokat, hogy melyek azok a külföldi vagy európai minták, amelyek átültethetőek és hol van szükség sajátosan magyar megoldások kidolgozására.

A válaszokat 2014. február 15.-ig várják, a kitöltés körülbelül 10 percet vesz igénybe.
A kérdőív elérhetősége: http://bit.ly/munka-csalad-kutatas