Multifunkcionális gyermekvédelmi központot hoztak létre a szaléziak Kambodzsában

A Thai-öböl partján fekvő Szihanukvil szegénység sújtotta negyedeiben élnek az ázsiai ország legkiszolgáltatottabb gyermekei. Megsegítésükre a Don Bosco Gyermek Alapítvány multifunkcionális központot nyitott a városban, amelyben óvoda és napközi is működik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. október 03. Paulik András

A Thai-öböl partján fekvő Szihanukvil szegénység sújtotta negyedeiben élnek az ázsiai ország legkiszolgáltatottabb gyermekei. Megsegítésükre a Don Bosco Gyermek Alapítvány multifunkcionális központot nyitott a városban, amelyben óvoda és napközi is működik.


Szihanukvil város szegénység sújtotta negyedeiben,  az öböl mentén katasztrofálisak az életkörülmények, a kábítószer- és alkoholizmus mindennapos, a családon belüli erőszak pedig „normális”. Itt a gyerekek különösen sebezhetőek – az éhezés, betegség, erőszak és kétségbeesés sújtja őket. Az elmúlt évtizedben pedig növekedett az emberkereskedelem áldozatainak száma is.

A veszélyeztetett gyermekekre és fiatal felnőttekre bűnöző elemek szervezetten vadásztak, míg kizsákmányolták és prostitúcióra kényszerítették őket. Ezek a lányok és fiúk (és gyakran az anyjuk is) a szexturizmus célpontjaivá váltak, kihasználták őket a gazdag nemzetközi utazók, akik a város tengeri kikötőjébe érkeztek, az egyetlenbe egész Kambodzsában.

„Ez szívszorító” – mondja Mark Hyde atya, a Szalézi Missziós Iroda igazgatója. „Az elszegényedett nőknek és gyermekeknek kevés esélyük van Szihanukvilben, és nem sok a remény a menekülésre. Ennek eredményeképpen a bűnözők, akik nincsenek tekintettel alapvető emberi méltóságukra, felhasználják őket saját céljaikra, majd félredobják őket” – teszi hozzá.

„Ezeknek a gyerekeknek az iskolában lenne a helyük – folytatja. – Ehelyett egy életre az utca nehézségeire és kegyetlenségeire vannak ítélve.”

Válaszul a növekvő válságra – és azokra a feltételekre, amelyek hozzájárultak a kialakulásához – a Don Bosco Gyermek Alapítvány, a Don Bosco Kambodzsa Alapítvány egyik ága nemrég multifunkcionális központot nyitott a város gyermekei számára. A központban óvoda, bölcsőde, napközi és menedékhely működik.

Hogy az ilyen támogatásra mennyire szükség van, már akkor nyilvánvalóvá vált, mielőtt az építkezés még teljesen befejeződött volna – és még mielőtt a szalézi misszionáriusok a projektet egyáltalán nyilvánosságra hozták volna –: az anyák már sorakoztak, hogy beírassák gyermekeiket. Az óvodában már akkor tizenöt gyermek volt; további tíz a bölcsődében és kettő teljes időben a menedékhelyen élt.

A legtöbb gyerek rossz állapotban van, amikor megérkezik. Roberto Panetto testvér, a központ koordinátora szerint mind valamilyen formában fizikai és/vagy érzelmi elhanyagoltságban szenvednek. „Néhány gyermek még soha nem kapott oltást, és beteg volt; mások az utcán éltek egyedülálló, drog- vagy alkoholfüggő anyjukkal. Egy tízéves lány nem tudott írni, olvasni, számolni. Jelentős beavatkozás nélkül az összes ilyen értékes gyermek a kizsákmányolás kockázatának lett volna kitéve.”

„A központban ezek a gyerekek tápláló ételt, tisztálkodási lehetőséget és tiszta ruhát kapnak – mondja Roberto testvér. – Ha szükséges, megvizsgálja őket egy orvos, figyelmet kapnak, biztonságos környezetben játszhatnak, és – ami a legfontosabb – felkészülnek az általános iskolára.”

Miután a gyerekek befejezik az óvodát, a Don Bosco Alapítvány folyamatos oktatási lehetőséget kínál nekik. Az 1992 óta működő szervezet ösztöndíjjal támogatja a rászoruló gyermekeket, és annak biztosításán dolgozik, hogy a gyermekek részt vehessenek az általános és középiskolai oktatásban, miközben megkapják a szükséges elméleti, társadalmi, sőt élelmezési támogatást a sikerhez. Ha egy gyermek befejezi a 9. vagy 12. évfolyamot, jelentkezhet egy kétéves programra a Don Bosco Szakiskolában, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a hotelmenedzsment, az informatika vagy az autóipari mechanika területén szakosodjon, villanyszerelő képzést, valamint egyéb szakismereteket sajátítson el.