Mutasd az aurád, megmondom, ki vagy!

„Engedd el!” „Csak azért érzed idegesítőnek, amit mondok, mert tükröt tartok eléd!” „A materiális sík nem a mi rezgésszintünk! Gyere el a tanfolyamra és tapasztald meg a felsőbb világok rezgését! A hétvége ára csak most, csak neked 60 ezer forint garantált eredménnyel!” „Nem tetszik az aurád színe. Történt valami?” ”Maradj a jelenben!” „Nekem így lejön az infó. Nem tehetek róla. Csatorna vagyok.” Ismerős mondatok? Hamis tanítók, álmesterek és műguruk módszereit vesszük górcső alá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csalás
2016. szeptember 09. Gyarmati Orsolya

„Engedd el!” „Csak azért érzed idegesítőnek, amit mondok, mert tükröt tartok eléd!” „A materiális sík nem a mi rezgésszintünk! Gyere el a tanfolyamra és tapasztald meg a felsőbb világok rezgését! A hétvége ára csak most, csak neked 60 ezer forint garantált eredménnyel!” „Nem tetszik az aurád színe. Történt valami?” ”Maradj a jelenben!” „Nekem így lejön az infó. Nem tehetek róla. Csatorna vagyok.” Ismerős mondatok? Hamis tanítók, álmesterek és műguruk módszereit vesszük górcső alá.


Mielőtt a cikkbe belevágnánk, szeretnénk leszögezni, hogy ez az írás NEM azokról a hiteles, nagy tudással rendelkező, önzetlen és segíteni valóban akaró és tudó szakemberekről szól, akik rengeteget tesznek a hozzájuk fordulók szellemi-lelki-fizikai összerakásáért! Azokról szól, akik az ő ellentéteik.

Az elmúlt években az önmegvalósítás, az önismeret, a magunkra találás, múltunk feltárása elképesztő távlatokat nyitott életünk, személyiségünk, sorsunk rendbetételét illetően. Az önmagukkal őszinte, valóban változtatni akaró, önkritikára és önreflexióra képes emberek kis csoportja még kevés lett volna ahhoz, hogy erre a törekvésre óriási iparágat alapozzanak az üzleti érzékkel (és nem kevés magabiztossággal) megáldott érdekcsoportok, ám az oly sok területen jól bevált recept most is működött: végy néhány hangzatos mondatot, ami látszólag személyes, ám valójában óriási közhely, adj hozzá pár gyors sikerrel kecsegtető ígéretet (sok felkiáltójellel), majd tedd hozzá, hogy egyszeri, csak most kipróbálható dologról van szó, ami után 180 fokos fordulatot vesz a gyanútlan áldozat élete. (Bár olyat is láttunk már, hogy 360 fokos változást ígértek. Mondjuk, ilyenkor nagyon igaz, hogy a kevesebb több…) Fontos, hogy a reklámszövegben szerepeljenek a „nemzetközi hírű”, „egész világon ismert” „sok százezer ember életét megváltoztató” szlogenek, valamint hangzatos nevek. Innentől már csak pénzforrás kérdése, hogy hány DVD-t, CD-t, könyvet és honlapot dobnak össze a Mester, a Tanfolyam, a Módszer promózására, a lényeg, hogy minél szélesebb rétegeket szólítsanak meg.

A gödör legmélye: Érintsd meg a képernyőt!

Bizonyára sokunkban hagyott mély nyomokat az a tévéműsor, amikor még az okostelefonok megjelenése előtt kellett megérinteni a televízió képernyőjét, mert a dobozban ülő szakállas bácsi úgy sokkal jobban vágta, mi a neved (főleg, ha előzetesen bemutatkoztál), és máris meggyógyított, csak előbb húzta az időt, mert a hívás másodperc alapú számlázásra volt állítva. Aztán azért sokan rájöttek, hogy ennél kifinomultabb módszerekre van szükség.

És ekkor virradt fel a műspiri-korszak. Amikor az összefoglaló néven álbármik (értsd: guruk, mesterek, tanítók, sámánok, látók, boszorkányok, rezgésspecialisták és vonatkerékpumpálók) az emberek jóhiszeműségére és az önmaguk megtalálása utáni vágyra alapozva elkezdtek valami egészen elképesztő elánnal tevékenykedni.

Mivel módszereik az évek, évtizedek során sokat finomodtak, sokszor az avatott szemnek is nehéz elsőre felismerni, álgururól, vagy valódi, elhivatott segítőről van-e szó. Jöjjön most néhány jó tanács, amelynek ismeretében könnyebben megóvhatjuk magunkat (és pénztárcánkat) egy sor rossz élménytől és keserű csalódástól.

Túlárazott szolgáltatások

Egy óra 15 ezer? Egy hétvége 80 ezer? Cserébe kicserélik a DNS-edet és extra ajándékként kinyitják a koronacsakrádat is? Ne dőlj be az ilyeneknek! Az önjelölt mesterek és spirituális tanítók, vagy nevezzék magukat akárhogy, döbbenetesen sokat kérnek tanácsért, bölcsességért, meditációért, ráadásul olyanokért, amelyekről végtelen információt találhatunk önsegítő könyvekben és oldalakon. Az is gyanús, ha valaki az első fél órában – tehát a problémánk komolyabb feltárása előtt – közli velünk, hogy csak akkor lesz hatásos a kezelés, ha minimum egy, de inkább két évig járunk hozzá hetente. Érdemes kételkedni, ha egy Tanító újabb és újabb tanfolyamokat hirdet meg azzal a szöveggel, hogy a korábbi tanokat „fentről” visszavonták / megváltoztatták, de most itt az új, garantáltan hiteles (kettőpontnullás??) verzió, amit a napokban küldtek a fenti entitások egyenesen neki – és ő kész megosztani a tudását velünk, szerencsésekkel.

Szuperlatívusz

Amikor egy ember úgy hivatkozik saját magára, mint „megvilágosodott”, „a felsőbb szférák támogatását elnyerő”, vagy akár „szent” ember (és innen már át is eveztünk az extrém nárcisztikusok, egómutatványosok, valamint a Megváltó-komplexusban szenvedők világába), akkor meneküljünk. Egy valódi tanító sosem kérkedik azzal, hogy milyen különleges is ő, milyen nagyon kiválasztott, és micsoda tudással rendelkezik. Csupán teszi a dolgát.

Elszólások, fals viselkedés, hiteltelen tanítási mód

Saját tapasztalatunk is van bőven, amelyekből az egyik legmaradandóbb élmény az volt, amikor a magát látónak és fantasztikus kártyajósnak kikiáltó asszonyság bevezetett iszonyú rendetlen otthonába, majd némi jövőbelátás után rátért saját magánélete sötét bugyrainak ecsetelésébe, olyan részletek megosztva velünk, mint „és akkor fogtam annak a ribancnak a fejét, és belenyomtam a vécékagylóba.” Persze ilyenkor túl egyértelmű, hogy kivel állunk szemben, ám sok esetben idő (és pénz, haha!) kell hozzá, hogy lefőjön a kávé. Intő jelek, ha a spirituális tanítónak extrém szerelmi ügyei vannak, amelyek közben meg szokott világosodni (mert valami input kell a megvilágosodáshoz, ugye). Figyeljünk akkor is, ha a mesterünk állandóan a cél eléréséről beszél ahelyett, hogy kis lépésekben megalapozná a tudásunkat / személyiségfejlődésünket / spirituális előmenetelünket.

Kétszínűség

Talán ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kiszúrjunk egy álgurut, az az, ha megnézzük, mit prédikál, és utána azt, hogy ő valóban úgy él-e, ahogy tanítja? Ha arról beszél, hogy naponta kétszer meditáljunk, csekkoljuk le, ő így tesz-e? Példát mutat az életével? Ha a szeretet sugárzó erejéről és a belső fény kiárasztásáról beszél, érezzük áradni ezeket a dolgokat belőle?

Túl gyors siker

Sokan esnek abba a hibába, hogy ha befizetnek egy halom pénzt egy egyhétvégés tanfolyamra és a végén kapnak egy papírt arról, hogy most már megvilágosodtak / asztrológusok lettek / közvetlen kapcsolatuk van az univerzummal (amúgy kinek nincs? Itt élünk a világegyetemben…), akkor képzett spirituális emberekké váltak őrületes önismerettel és mély bölcsességgel. Csakhogy ez paradoxon. Mivel a fogyasztói társadalom elsődleges értéke az azonnaliság, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez a belső folyamatainkra nem érvényes: nem lehet egy befizetett hétvégével megoldani harminc-negyven év elfojtott traumáit, csak hogy egy példát mondjunk. Ha tehát valaki azzal kábít minket, hogy ez egy teljesen biztos módszer, és épp azért kerül ennyibe, mert borzasztóan sikeresek és kiteljesedettek leszünk utána, fordítsunk hátat az adott embernek / tanfolyamnak.